Gazeteciler Mehmet Ocaktan ve Orhan Bursalı’dan ‘Kobani operasyonu’ değerlendirmesi

Yayın tarihi: 28 Eylül 2020 Pazartesi 10:12 am - Güncelleme: 28 Eylül 2020 Pazartesi 10:12 am

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, Kobani eylemleri gerekçesiyle başlatılan operasyonun esas amacının, “Muhtemel ‘demokrasi ittifakı’nın oluşumunu engellemek” olduğuna ifade ederken, Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, “İyi Parti seçmeninin büyük kısmı HDP’yi şeytanlaştırma operasyonundan etkilenmez” değerlendirmesini yaptı.

Gazeteciler Mehmet Ocaktan ve Orhan Bursalı HDP’ye yönelik başlatılan ‘Kobani operasyonu’nu değerlendirdi.

Ocaktan, Kobani eylemleri gerekçesiyle başlatılan operasyonun esas amacının, “Muhtemel ‘demokrasi ittifakı’nın oluşumunu engellemek” olduğunu ifade etti.Ocaktan Karar’da yayımlanan yazısında şu ifadeleri kullandı:

OCAKTAN: TAM ANLAMIYLA ÜRKTÜM

“Aralarında Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan’ın da yer aldığı 82 kişinin altı yıl önceki ‘Kobani eylemleri’ soruşturması kapsamında gözaltına alınmaları haberini görünce, kelimenin tam anlamıyla ürktüğümü belirtmem gerekiyor.

Kuşkusuz bu gündem değiştirme operasyonlarını sadece can yakan ekonomik krizden halkın dikkatini başka gündemlere kaydırmakla açıklamak eksik bir değerlendirme olur. Aslında esas amaç, muhalefette oluşması muhtemel ‘demokrasi ittifakı’nın oluşumunu engellemektir. Bunan da yolu, 6 milyon seçmenin iradesiyle parlamentoda bulunan yasal bir parti olan HDP’yi şeytanlaştırarak, diğer muhalefet partilerini buradan uzak tutmaktır. Bu medyatik operasyonun en sonuç alıcı kısmı ise fona terör örgütü PKK’nın yerleştirilmiş olmasıdır. Evet terör örgütünün bu ülkeye insani ve ekonomik anlamdaki maliyeti çok büyüktür. Dolayısıyla toplumun yüreğindeki acıları yok saymak mümkün değildir.”

BURSALI: İYİ PARTİ’NİN CUMHUR İTTİFAKINA KATILMA OLASILIĞI VAR MI?

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı ise Kobani eylemleri operasyonları ile ilgili, “İyi Parti seçmeninin büyük kısmı HDP’yi şeytanlaştırma operasyonundan etkilenmez” düşüncesini dile getirdi.

Bursalı, yazısında şunları kaydetti:

“Peki, İYİ Parti’nin ‘Cumhur İttifakı’na katılma olasılığı var mı? Özellikle iktidarın HDP’yi şeytanlaştırma operasyonları sonucunda?

Bu sorunun yanıtı, İYİ Parti seçmeninde saklı. İYİ Parti’nin seçmen kitlesinin büyük çoğunluğu aslında eski sağ partiler, daha çok mesela Anavatan’a oy verenler. Şüphesiz, MHP’den, Bahçeli yönetiminden umudunu kesmiş eski MHP seçmeni de İYİ Parti’ye destek veriyor. Ama ana kitleyi değil, azınlığı oluşturuyor. İYİ Parti’nin ana kitlesi daha liberal ve iktidardan tamamen umudunu kesmiş ve kopmuş eski seçmenler.

İktidarın bu yönde planlarının gerçekleşme olasılığı adeta sıfırdır. İYİ Parti seçmeninin büyük bir kısmı ise HDP’yi şeytanlaştırma operasyonundan etkilenmeyecektir. Yani HDP’nin Millet İttifakı’na muhtemel gönüllü desteğinden İYİ Parti seçmeni çok da etkilenmeyecektir. Üstelik meselenin özünde kötü bir iktidardan kurtulma isteği varken.”

Flaş… Son HDP’li belediyeler de kayyuma gidiyor: 82 gözaltı kararı