Siyasetçi, gazeteci, yazar ve sanatçı 200’ün üzerinde gözaltı

Yayın tarihi: 25 Nisan 2023 Salı 7:26 am - Güncelleme: 25 Nisan 2023 Salı 4:41 pm

Diyarbakır merkezli düzenlenen operasyonda HDP, Yeşil Sol Parti ve DBP yöneticilerinin yanı sıra gazeteci, avukat ve sanatçıların da yer aldığı 200’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır merkezli 21 ilde gerçekleştirilen operasyonda 216 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır, Batman ve Şanlıurfa’da eş zamanlı yapılan polis baskınları sonucunda aralarında avukat, gazeteci, sanatçı, sivil toplum temsilcileri, demokratik kitle örgütlerine üye birçok kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Barosu’nun yapmış olduğu açıklamada “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucuların evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir” bilgisi paylaşıldı.

ÖZDEMİR: SAVCILIK SUÇ İŞLİYOR, AVUKATLARIN DOSYALARINA EL KOYUYOR

Gerçek Gündem’e konuşan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sabah 05:30 sıralarında başlayan bir operasyonla güne uyandık. Toplamda gözaltı kararı verilen kişi sayısı 216. 25’i avukat olmak üzere aralarında hak savunucusu, sanatçı, gazeteci ve sivil toplum örgütü temsilcileri var. İkametlerinde arama yapılan kişiler herhangi bir şekilde haklarındaki suçlamadan haberdar edilmediler. Halihazırda avukat arkadaşlarımızın büro aramaları devam ediyor.”

Özdemir, ayrıca avukat ve müvekkili arasında hukuksal çerçevede sır kapsamında değerlendirilen dava dosyalarının tek tek incelenip, el konulduğuna dikkat çekerek savcılığın bu anlamda suç işlediğine vurgu yaptı:

“Şu an devam eden aramalarda savcılıkça suç işlenmekte. Avukatların kendi müvekkillerine ilişkin dava dosyaları bir bir incelenmekte ve el konulmakta. Avukatlık kanununda çok açık bir şekilde avukatın müvekkili ilgili sır saklama yükümlülüğünün bulunduğunu, takip ettiği dava dosyasının müvekkili ile özdeşleştirilemeyeceğini ve buna ilişkin kendisine suçlama yöneltilemeyeceğini belirtmiştir.”

Özdemir, son olarak “Toplumun pek çok kesimini içine alan bir soruşturma dosyası ile karşı karşıyayız. Önümüzde bir seçim var. Bu operasyon seçim güvenliğine ilişkin kaygılarımızı artırmaktadır” dedi.

Mezopotamya Ajansı (MA) Sahibi Ferhat Çelik, editörler Abdurrahman Gök, Yeni Yaşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Osman Akın ve Kadri Esen’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis aramalarda gazetecilere ait kitap ve bilgisayar gibi dökümanlara el koydu. Ferhat Çelik ikamet adresinde olmadığı için gözaltına alınamazken Gök gözaltına alındı.

Gazeteci Abdurrahman Gök’e hapis cezası

“GÖRÜŞME KISITLILIĞI VAR”

Özgürlük için Hukukçular Derneği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Diyarbakır, Batman ve Şanlıurfa’da gazeteci, sanatçı, siyasetçi ve yurttaşların da gözaltına alındığı bilgisini paylaştı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bu sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında, birçok üyemizin evi basılarak gözaltına alındı. Dernek binamızda aramalar devam etmektedir. Seçim sürecinde derneğimize ve üyelerimize yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyona karşı susmuyoruz!

Aynı dosya kapsamında üyelerimiz ile birlikte Diyarbakır Batman ve Urfa illerinden gazeteci, sanatçı, siyasetçi ve yurttaşların da gözaltına alındığı bilgisine ulaştık. Derneğimize ve diğer demokratik kurumlara karşı yürütülen siyasi operasyona karşı susmayacağız!

Gözaltına alınan üyelerimiz ve müvekkillerimiz hakkında 24 saat avukat ile görüşme kısıtlaması var. Siyasi operasyonlar, meşru olmayan kısıtlamalar, baskılar bizi yıldıramaz. Savunma susmayacak! Üyelerimizin, meslektaşlarımızın ve müvekkillerimizin yanında olacağız!”

DEMİRTAŞ’TAN TEPKİ: MİTİNGİNDE TOPLAYAMADIĞI KADAR İNSANI GÖZALTINA ALDIRMIŞ

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

“Süleyman Soylu, kendi mitinginde toplayamadığı kadar insanı bir kerede gözaltına aldırmış!
81 ilde seçim çalışması yürüten tüm arkadaşlara çağrımızdır: Çalışmalarımızı daha sabırlı, daha kararlı şekilde büyütelim.”

ERKAN BAŞ: BİRLİKTE KAZANACAĞIZ

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da gözaltılara tepki gösterdi. Erkan Baş, “Birlikte direndik, birlikte kazanacağız!” dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Baş şu ifadeleri kullandı:

“Seçimlere 1 aydan az zaman kalmışken HDP ve Yeşil Sol Parti üye ve yöneticilerine, baro üyelerine, gazetecilere, yurttaşlara yapılan siyasi operasyonu kınıyoruz. Bu Saray kumpasları Türkiye’nin özgürlük mücadelesini engelleyemez. Birlikte direndik, birlikte kazanacağız!”

PROTESTOLARA POLİS MÜDAHALESİ

Öte yandan, Gazete Duvar’da yer alan habere göre, baskınlarla gözaltına alınan gazeteciler, avukatlar, siyasetçiler, hak savunucuları ve sanatçılar için Diyarbakır Sanat Sokağı’nda bir araya gelindi.

Yeşil Sol Partililerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, il eş sözcülerinin ve milletvekilleri adaylarının katılımı ile yapılmak istenen yürüyüşe izin verilmedi.