Gazeteci Abdurrahman Gök’e hapis cezası

Yayın tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe 9:26 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2022 Perşembe 9:34 pm

Kemal Kurkut’un Diyarbakır Nevruzu’nda öldürülme anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök‘e 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.

Diyarbakır’da 2017 yılında Nevruz kutlama alanına girmek isterken polis kurşunuyla hayatını kaybeden Kemal Kurkut’un vurulma anını çeken gazeteci Abdurrahman Gök’e “örgüt propagandası”ndan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.

Evrensel’de yer alan habere göre, Gök hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gazeteci Gök esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasında, “Suçlama konusu yapılan fotoğrafların altına Kobane yerine Libya veya Azerbaycan yazsaydım bugün burada 8 yıl sonra yargılanacak mıydım?” diye sordu.

Davanın başından beri burada yargılananın kendisi değil, gazeteciliği olduğunu vurgulayan Gök, gazetecilik faaliyetleri çerçevesinde suçlanmasının en büyük gerekçesinin ise Kemal Kurkut’un cinayetini kare kare fotoğraflaması olduğunu söyledi. Gök, “Burada kolluk ve devamında iddia makamı ‘canlı bomba’ diye kamuoyuna duyurulan Kemal Kurkut’un fotoğraflarını yayınlayarak bu yalanı ortaya çıkardığım için benden ‘devlet adına’ intikam almaya çalışıyor. Çünkü koskocaman Emniyet Müdürlüğü yetkililerini, emniyetin gerçeği yansıtmayan beyanını olduğu gibi kamuoyuna duyuran dönemin Diyarbakır Valisi’ni ve bu cinayetin sorumlularını savunan İçişleri Bakanlığı’nı yalanlayan fotoğraflar yayınlamıştım” dedi.

Gök son olarak “Yargılanmamın başından beri yaptığım savunma ile bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını tüm samimiyetimle ve sahip olduğum tüm bilgilerle anlatmaya çalıştım” diyerek beraatini talep etti.

Gök’ün avukatları Resul Temur ve Mehmet Emin Aktar’ın savunmalarının ardından duruşmaya karar arası verildi.

Mahkeme heyeti oy birliği ile Gök’ün “örgüt üyeliği” suçlamasından beraatine hükmetti, “örgüt propagandası” suçunu işlediğinin sabit olduğuna kanaat getirerek Gök’ü 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı. Heyet cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verdi.

Abdurrahman Gök davası: 17 yıldır gazeteciyim, tekzip dahi almadım