Gazeteci İbrahim Varlı’ya sosyal medya soruşturması

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2022 Perşembe 1:57 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2022 Perşembe 1:57 pm

BirGün Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı hakkında iki yıl önce yaptığı sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldı.

Gazeteci İbrahim Varlı’ya sosyal medya hesabında iki yıl önce paylaştığı, “İslamcılar zalimdir, İslamcılar zorbadır, İslamcıların yapamayacağı kötülük yoktur…” ifadeleri gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Varlı, TCK’nın 216. maddesinden açılan re’sen soruşturma sebebiyle emniyette ifade verdi. Emniyetteki ifadesinde CİMER’e yapılan şikâyet üzerine açılan soruşturmada üzerine atılı suçlamayı reddeden Varlı, paylaşımın herhangi bir suçlama, aşağılama ve düşmanlık içermediğini belirtti.

Varlı, dış politika yazarı olduğunu Ortadoğu’dan Afrika’ya dört bir taraftaki siyasal ve radikal İslamcı yapıları incelediğini söyledi. Paylaşımda “siyasal İslamcılık”ı kast ettiğini belirten Varlı, siyasal İslamcılığın bir siyasi hareket olduğunu, bu tanımlamanın bir terminoloji olduğunu ve her inananın da siyasal İslamcı olmadığını da kaydetti.

TCK 216 NEDİR?

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. Maddesi: Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçunu kapsıyor. TCK/2. maddesine göre “Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” TCK 216/3. maddesi ise “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırmayı” kapsıyor.

BirGün muhabirine saldırı girişimi! ‘Yalan haber yapıyorsun’