Abdurrahman Gök davası: 17 yıldır gazeteciyim, tekzip dahi almadım

Yayın tarihi: 23 Şubat 2021 Salı 10:05 am - Güncelleme: 23 Şubat 2021 Salı 10:06 am

Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında gazetecilik faaliyetleri ‘suç unsuru’ olarak gösterilerek, ‘örgüt üyesi olma’ ve ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla açılan dava 3 Haziran’a ertelendi. Gök savunmasında, “17 yıldır gazeteciyim. Yaptığım haberler nedeniyle bugüne kadar tekzip dahi almadım” dedi.

21 Mart 2017 günü Diyarbakır’da Nevruz alanına girmek isterken polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut’la ilgili fotoğrafları ve haberleriyle tanınan gazeteci Abdurrahman Gök’ün yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Haber kaynaklarıyla telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’yla suçlanan gazeteci Gök savunmasında, “17 yıldır gazeteciyim. Yaptığım haberler nedeniyle bugüne kadar tekzip dahi almadım” dedi.

Mahkeme, Gök’ün yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına ve bir gizli tanığın celse arasında dinlenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 3 Haziran’da görülecek.

HVM İNİSİYATİFİ: GÖK’ÜN TANIKLIĞI OLMASA KEMAL KURKUT’UN ÖLÜMÜ MEŞRULAŞTIRILACAKTI

“O fotoğrafını çekmese Kemal Kurkut’un ölümü Valilik açıklamasındaki ifadeyle ‘canlı bomba’ olduğu öne sürülerek meşrulaştırılacaktı”

Öte yandan Haberin Var Mı İnisiyatifi Gök için bir açıklama yaptı. “Gazetecilik yargılanamaz” mesajının verildiği açıklamada Gök için “Yıllardır kritik yerlerde, zor zamanlarda canını ve hürriyetini tehlikeye atarak gazetecilik yapıyor. Birçoğumuz onu, 21 Mart 2017 günü Diyarbakır’da Newroz alanına girmek isterken polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut’la ilgili can yakıcı fotoğrafları ve haberleriyle tanıyoruz. Gök, gözünün önünde cereyan eden olayın fotoğraflarını çekmese, tanıklığıyla birlikte haberleştirmese ve o dönemde çalıştığı DİHABER ajansı bunları yayınlamasa, Kemal Kurkut’un ölümü Valilik açıklamasındaki ifadeyle ‘canlı bomba’ olduğu öne sürülerek meşrulaştırılacaktı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“Yine onun sayesinde Newroz’a katılmak için Diyarbakır’a gelen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un öldürülmesi soruşturma konusu oldu, onu öldüren atışı yapan polis memuru yargılandı, ama geçtiğimiz Kasım ayında ‘kurşunun sekmiş olduğu’ kanaatiyle beraat ettirildi.

Ama haberleri ile ‘rahatsız eden’ Abdurrahman Gök cezasız kalamazdı. 2018 yılında gözaltına alınıp bırakılan meslektaşımız hakkında iki yıl boyunca soruşturma yürütüldü, telefonları dinlendi ve geçen yılın sonuna doğru da dava açıldı.

Abdurrahman Gök doğrudan Kurkut haberiyle suçlanmıyor, ama yaptığı çok sayıda haber, röportaj ve mesleki telefon görüşmeleri ‘örgüt propagandası’ ve ‘örgüt üyesi olma’ kanıtı sayılarak hakkında 7 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.”