Gardan bilet alan yolcuya trende koltuk yok

Yayın tarihi: 30 Ağustos 2022 Salı 9:47 am - Güncelleme: 30 Ağustos 2022 Salı 9:47 am

Yolcu trenlerinde gardan bilet alan yolcuların ayakta seyahat etmek zorunda kaldığı, bu durumun hem yolculara hem de görevlilere önemli sorunlar yarattığı öne sürüldü.

Türkiye’deki demiryolu ulaşımının altyapısını düzenlemek ve geliştirmekle görevli kamu kurumu olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) bağlı trenlerde internet üzerinden bilet alan yurttaşların vagon ve koltuk seçimi yapmasına rağmen ciddi sorunlar yaşandığı öğrenildi. Gardaki gişelerden bilet alan yurttaşlar aynı ücreti ödemelerine karşın şehirlerarası trende ayakta seyahat etmek zorunda kalırken, yurttaşlara gişede herhangi bir uyarı da yapılmadığı tespit edildi. Ayrıca bilet uygulamalarında çıkan sorunlardan ötürü tren personelinin de iş güvenliği olmadan risk altında çalıştığı belirtildi.

Gişeden aldıkları biletleriyle boş bir koltuğa oturan yolcu, eğer koltuk sahibi gelmezse seyahatini oturarak gerçekleştirebiliyor. Ancak eğer koltuk sahibi gelirse gişeden bilet alan yolcular ayakta seyahat etmek zorunda kalıyor. Söz konusu uygulama nedeniyle, kondüktörler ve yolcular arasında bilet karmaşası nedeniyle sık sık gerginlik yaşanıyor. Gişeden bilet alan yurttaşlar kendilerine konu hakkında bilgilendirme yapılmadığı için koltuktan kalkmaları söylendiğinde şaşkınlık yaşıyor.

‘TRENDE ÖĞRENDİM’

Cumhuriyet’e konuşan ve Denizli-Basmane treninde gişeden aldığı biletle yolculuk yapan Mustafa Karazeybek, Aydın’dan trene bindiğini ve son durağa kadar ayakta seyahat etmesi gerektiğini trenin içinde öğrendiğini söyledi. Karazeybek, “İnternetten bilet alan yolcularla aynı ücreti ödedim. Kondüktör biletimi keserken oturduğum koltuğun numaralı olduğunu ve eğer bilet sahibi gelirse kalkmam gerektiğini söyledi. Böyle bir uygulama yapılması trene binen yolcular arasında da gerginlik yaratıyor. İnternetten alan birinci sınıf, gişeden alan ikinci sınıf gibi” diye konuştu.

‘SALDIRIYA UĞRUYORLAR’

Birleşik Taşımacılık İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol ise kondüktörlerin iş güvenliği sorununa dikkat çekerek, tren personelinin sık sık sorun yaşadığını anlattı. Akyol, “Numarasız yer alan yolcu, numaralı yere oturarak kalkmak istememekte, uyarılması halinde ise bazen bıçak çekilerek, bazen darp edilerek personelin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Öyle ki makinist kabinine kaçarak saldırıdan korunmaya çalışan kondüktörü kovalayan şahıslar kabine dahi girmeye çalışmaktadır” dedi.

Yüksek Hızlı Tren ihalesinde rüşvet iddiasının belgeleri ortaya çıktı