Fransız televizyonu “Özel Askeri Operasyon” ile ilgili gerçekleri nasıl çarpıtıyor?!.

Yayın tarihi: 10 Şubat 2023 Cuma 4:29 pm - Güncelleme: 10 Şubat 2023 Cuma 4:29 pm

Okay Deprem

:

Fransız televizyon kanalı LCI son zamanlarda, gerçeklerin nasıl saptırılacağına dair isabet bir misal oluşturuyor. Doğrudan Rus kaynaklarını kullanmak suretiyle, hatta söz konusu görsel materyallerde çift başlı kartal logotipinin (Rusya’nın resmi ve tarihsel simgesi) bariz olarak gözükmesine dahi aldırış etmeden, görüntüleri Ukrayna’nın lehine işleyip, söylenenlerin anlamını da tamamen çarpıtarak yayınlıyor.

Buna geçenlerde “Fransız Bask’ı” adlı bir internet enformasyon kanalı dikkat çekti. İlgili kaynağı yöneten Fransız bloger adı geçen TV kanalının programlarının içeriklerini yakından incelemesinin ardından, LCI’nin bilgileri nasıl verdiğine ilişkin şaşkınlığını gizleyemediği yazdı. Söz gelimi, “İki Binbaşı” adlı Rus telegram kaynağından verileri aldıktan sonra, televizyon kanalının gazetecileri, güya “Ukraynalı bir blogerin” sarf ettiği ‘Rusya’nın yaptığı askeri ataklarda askerlerini dalgalar halinde atıp, terk ettiği’ şeklindeki sözlerinden de alıntı yapmak suretiyle fake (sahte-yalan) haber üretmişler.

Fransız televizyonu gerçekleri, ayaklarını havaya kaldırarak gösteriyor

Yukarıdaki paragrafta bahsedilen Rus telegram kanalındaki orijinal materyalde, habere konu olan hadisenin bambaşka bir biçimde verildiği ortaya çıktı: Rus Ordusu’nun cephedeki düzenli ilerleyişinden söz edip, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU) asker rezervleri noktasında sorunlar yaşadığını, bundan dolayı da VSU’nun savaşçılarını kesinkes ölüme gönderdiğini belirtiyordu haberin aslına sahip Rus telegram kanalı. İşin bir başka ilginç yönü ise; Fransız gazetecilerin hazırladığı yayına, Ukraynalı blogerden yaptıkları “alıntı”nın yanı sıra bir de “İki Binbaşı” ismindeki telegram kanalının sembolü eşlik ediyordu ki, oradaki çift başlı kartal her nedense Rusya’nın Federal Güvenlik Hizmetleri’ne (FSB) bağlı sınır hizmetleri biriminin logosunu andırıyordu. Ne var ki; ne aralarında ikisinin Rusya’nın eski vatandaşları oldukları ortaya çıkan program davetlileri ne de Fransız televizyon kanalının (LCI) yayınının sunucusu bu tutarsızlıkların farkındaydı…

ABD’nin sözcülüğüne soyunan Fransız medyasına tezat Fransız halkı Rusya’ya yakın

Fransız televizyon kanallarının yaptığı ilk “hata” değildi bu. Ocak ayının sonlarında BFM adlı bir başka TV kanalı, Rusya Devlet Duması başkan yardımcılarından Pyotr Tolstoy’u davet ettiği programda, hem sunucu hem de konuklar Rus politikacıya agresif bir tarzda adeta saldırarak gerçekleri gene çarpıtmayı denemişlerdi. O yayının videosunu internette 1.5 milyondan fazla kişi seyretmiş ve orada yapılan yorumların çoğunluğunda Rusyalı konuğa destek mesajları gözden kaçmamıştı. Bunu andıran bir başka örnek de LCI’da gerçekleşti.

Bir keresinde sunucuya, Tolstoy’a saygısızca davranmasından ötürü tepki gösterilmişti. Yukarıda değinilen videonun internetteki yorumlarından birisinde şu ifadeler özellikle dikkate değerdi: “Rusya ve Ukrayna arasındaki mevcut ihtilafta Avrupa medyası ve basını, kendi ülkelerinin değil de, ABD’nin sözcüsü gibi hareket ediyorlar…” Birçok Fransız izleyicisi, Tolstoy’un kullandığı dilin yüksek seviyesini takdir ederken, süren askeri ihtilafın en kısa sürede sona ermesini dilediler. Televizyon kanalının bir seyircisi de şunları dile getirmiş: “Fransızların çoğunun Rusya’yı sevdiğini ve Ukrayna’da neler olup bittiğini anladıklarını düşünüyorum. Bu savaşın en yakın sürede bitmesini, tarihin bu hüzünlü sayfasını çevirebilir ve de Rusya ile anlaşma yoluna gidebiliriz diye umut ediyorum. Fakat Merkel ve Holland’ın değersiz itiraflarından dolayı, onların güvenlerini kaybetmiş olmamız ne kadar da üzücü…”