Fransa’daki olaylar Kanada’ya da sıçradı!

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2023 Salı 9:29 am - Güncelleme: 4 Temmuz 2023 Salı 9:29 am

Fransa’da, 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücünün polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından Paris civarında başlayan protestolarda 7. güne girilirken olaylar Belçika ve İsviçre’nin ardından Kanada’ya da sıçradı. Montreal kentinde sokağa inen bir grup, polisle çatıştı. O anlar kameraya yansıdı.

Fransa‘da yaşanan protestolar devam ediyor. Ülke genelinde şimdiye kadar yaklaşık 3 bin 200 kişi gözaltına alındı. Olaylar Belçika ve İsviçre’nin ardından Kanada’ya da sıçradı. Montreal kentinde sokağa inen bir grup, polisle çatıştı. O anlar kameraya yansıdı.

KANADA HÜKÜMETİNDEN SEYAHAT UYARISI

Öte yandan Kanada hükümeti protestoların devam ettiği Fransa’ya seyahat edecek vatandaşlarını “yüksek derecede dikkatli olmaları” yönünde uyarmıştı. Kanada hükümetinden yapılan açıklamada, 17 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından öldürülmesine tepki olarak Fransa şehirlerinde patlak veren protestoların devam ettiği belirtildi.

BELÇİKA’YA ÜÇÜNCÜ, İSVİÇRE’YE BEŞİNCİ GÜN SIÇRADI

Fransa’da Olayın yaşandığı gece özellikle Nanterre ve çevresindeki kentlerde sokaklara dökülen gençler, araçları ve çöp bidonlarını ateşe verdi, polislere havai fişek fırlattı. İkinci gece olaylar, Paris’in bazı banliyölerine ve ülkenin birkaç büyük kentine yayılırken gösteriler, 3. gününde Belçika’ya ve 5. gününde İsviçre’ye sıçradı.

ŞU ANA KADAR EN AZ 5 BİN ARAÇ KUNDAKLANDI

Dün gece de devam eden eylemlerde şu ana kadar en az 5 bin araç kundaklandı, bin bina hasar gördü veya ateşe verildi, 250 polis/jandarma karakolu saldırıya uğradı. Gösterilerde bugüne kadar 700’den fazla kolluk kuvveti yaralandı, yaklaşık 3 bin 200 kişi gözaltına alındı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gözaltına alınanların ortalama yaşının 17 olduğunu belirtti.

TARİHİ KÜTÜPHANE ATEŞE VERİLDİ

Clichy-sous-Bois, Lille, Halluin, Mons-en-Barœul, Garges-les-Gonesse, Nogent-sur-Oise ve Villeneuve-le-Roi kentlerinde belediye binaları, Tourcoing, Evreux ve Bezon kentlerinde okullar, Marsilya’da da tarihi kütüphane ateşe verildi.Gösterilerin yoğun olduğu Ile-de-France bölgesinde otobüs ve tramvay seferleri, yeni emre kadar yerel saatle 21.00’den sonra iptal edildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ülkede en az 10 kentte gece belirli saatler arasında sokağa çıkma yasağı getirildi. Lyon ve Marsilya gibi kentlerde özellikle terör ve organize suçlarla mücadelede görev alan özel polis timleri görevlendirildi ve sahada zırhlı araçlar kullanıldı. Nanterre, Lyon, Nice ve Marsilya’da jandarma helikopteri de geçen hafta devriye gezdi.

YARALI SAYISI BİLİNMİYOR

İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran’da Paris banliyölerinde 2 bin polis ve jandarma görevlendirirken 29 Haziran itibarıyla bu sayıyı ülke genelinde 45 bine çıkardı. Eylemcilerden kaçının yaralandığı bilinmiyor.

Fransa sokaklarında 3 aslan görüntülendi! “Protestocular hayvanları serbest bıraktı” iddiası