Fransa’da genel grev! 1 milyonu aşkın kişi sokağa çıktı

Yayın tarihi: 5 Aralık 2019 Perşembe 11:18 pm - Güncelleme: 5 Aralık 2019 Perşembe 11:25 pm

Fransa’da 1 milyonu aşkın emekçi Macron hükümetinin politikalarına karşı sokağa çıktı. Paris’te polis göstericilere gaz kapsülü, ses bombası ve plastik mermiyle saldırdı.

Paris’teki Cumhuriyet Meydanı’nda “Büyük devrimler küçük sefaletlerden doğarlar, aynı büyük nehirlerin küçük akıntılardan oluşması gibi” yazılı dev bir pankart sallanırken 5 Aralık genel grevinde Fransa genelinde sokağa çıkan sayısının 1,143,000 olduğu açıklandı.

Çok sayıda sendikanın çağrısıyla başlayan genel grev nedeniyle Eurostar ve Thalys tren hatlarında bazı seferler iptal edilirken, şehir içi toplu taşıma araçlarında da büyük çaplı gecikmeler bekleniyor. Paris metrosu da bu bağlamda bazı seferlerini iptal etti.

Air France ve EasyJet çok sayıda seferini iptal etti. Grevin bir günden fazla sürmesi beklenirken, bazı sendikalar üyelerine, Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik reformunu geri çekene kadar grevlere devam edilmesi çağrısında bulundu.

ONLARCA EMEKÇİ GREVE KATILDI

Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France’ın çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, memurlar, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları greve katıldı.

Paris’te, polisin gaz kapsülü, ses bombası ve plastik mermili saldırılarının ardından eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı. AA Foto Muhabiri Mustafa Yalçın da polisin attığı gaz fişeğiyle gözünden yaralandı.

 

GREV NASIL ÖRGÜTLENDİ?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yapmak istediği öz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor.

Fransa’da şu anda özel sektör ve kamu sektöründe her birinin emeklilik yaşı ve koşulları farklı 42 ayrı emeklilik sistemi var ve Cumhurbaşkanı Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor.

Yeni plana göre işçiler çalıştıkları her gün için ödüllendirilecek ve kazandıkları puanlar emekli olduklarında kendilerine çeşitli faydalar sağlayacak.

Fransa’da son 10 yılda emeklilik yaşı 60’tan 62’ye yükseltilmişti.

Ancak Fransa buna rağmen OECD üyesi ülkeler arasında hala emeklilik yaşının en düşük olduğu ülkelerden biri.

Yeni sistem, en iyi emeklilik koşullarına sahip gruplar arasında yer alan denizciler, hukukçular ve opera sanatçılarının bazı avantajlarını ellerinden alacak.

64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak.

Fransa, gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 14’ünü emekliliğe harcıyor. Bu dünyadaki en yüksek oranlardan biri. OECD verilerine göre Türkiye’de aynı oran yüzde 7,7.

Macron, Fransa’nın yaşlanan nüfusu nedeniyle bu reformu yapmanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Fransa’da yapılan bir ankete katılanların yüzde 75’i emeklilik sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu kabul etse de yalnızca üçte biri mevcut hükümetin doğru değişiklikleri yapabileceğine inanıyor.