Fenerbahçe’de tarihi kongrenin portresi: Tribünler ne istedi, yönetim ne sundu? Hangi ünlüler katıldı?

Yayın tarihi: 3 Nisan 2024 Çarşamba 1:46 pm - Güncelleme: 3 Nisan 2024 Çarşamba 1:48 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Fenerbahçe, ligden çekilme ihtimalinin de değerlendirileceği kongresini dün gerçekleştirdi. Kongrede ligden çekilme kararı çıkmadı. Bunun yerine Süper Kupa finaliyle ilgili maça hiç çıkmama ya da U19 oyuncularıyla çıkma yetkisi oylandı. Kongre üyeleri, bu konuda yönetime tam yetki verdi. Peki kongrede gündüz saatlerinden bitime kadar neler yaşandı? Tribünde hangi talepler ağır bastı? Yönetimin sunduğu seçenekler taraftarı tatmin etti mi? Hangi ünlüler yönetime destek verdi? İşte kongrenin ayrıntıları…

Fenerbahçe, Trabzonspor maçında yaşanan taraftar terörünün ardından ‘ligden çekilme’ ihtimalinin de yer aldığı bütün aksiyonların değerlendirileceği Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nı dün gerçekleştirdi.

Ülker Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Kompleksi’nde gerçekleştirilen kongreyi, Tele1.com.tr muhabiri Egehan Erkün anbean takip etti. Peki Fenerbahçe’yi bu kongreye iten sebepler neydi? Sarı lacivertli camianın kongresinde neler yaşandı? Hangi ihtimaller masaya geldi, Fenerbahçe’de ne gibi kararlar alındı? Tribünlerdeki coşku nasıldı, hangi ünlüler kongreye katıldı? İşte tarihi kongreden notlar…

TRABZON’DAKİ SALDIRI BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU

Denizlispor maçında kaçan şampiyonluktan sulu derbiye, 3 Temmuz sürecindeki şike kumpasından otobüs kurşunlanması gibi birçok kritik süreçten geçen Fenerbahçe, son olarak Trabzon’da futbolculara ve teknik ekibe yapılan saldırısı sonrası camia olarak bir tepki verme görüşünde birleşti.

FENERBAHÇE TÜRK FUTBOLUNUN ANA GÜNDEMİ HALİNE GELDİ

Saldırının hemen ardından Kulüp Başkanı Ali Koç, ligden çekilme ihtimali başta olmak üzere TFF’ye yönelik alınacak kararların fitilini ateşleyen açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe taraftarı, Koç’un açıklamalarına ilk andan itibaren destek verdi. Milli araya girilmesi itibarıyla sarı lacivertli ekip kongrede alınacak kararlara kilitlendi. Kulüp, bu süreçte sosyal medya üzerinde çeşitli kampanyalar yaparak kongreye katılım çağrısını sık sık yineledi.

SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANMASI ÖNEMLİYDİ

2 Nisan’da yapılması planlanan kongre, salt çoğunluk sağlanmaması durumunda 9 Nisan’a ertelenecekti. Bu yüzden hem taraftar grupları, hem camianın ünlü isimleri, hem de Fenerbahçe yönetimi, genel kurul üyelerine seslenerek yeter sayıya ulaşmanın önemine dikkat çekti.

Yeter sayıya ulaşılmaması, camianın tepkisini kıracak bir gelişme olacaktı. Bu yüzden 22 bin 588 kişinin üzerine çıkmak sarı lacivertliler için büyük önem taşıyordu.

Saat 14.00 itibarıyla Saracoğlu’nun kapıları genel kurul üyelerine açıldı. Öğle saatleri itibarıyla Fenerbahçe kongre üyeleri stada giriş yapmaya başladı.

HAFTA İÇİ MESAİSİ SAATİNE DENK GELDİ

Kongrenin başlama saati 17.00 olarak belirlendi. Ancak hafta içi mesai saatine denk gelmesi ve Ramazan ayında olunması nedeniyle bu saat biraz daha ileri çekildi. Kongre saatinde başlamadı.

ÜYELER TRİBÜNLERİ DOLDURDU

Saat 17.00 itibarıyla Fenerium tribünün alt ve üst blokları tamamen doldu. Stada gelmeye devam eden kongre üyeleri, belli bir saatten sonra kale arkasındaki tribünlere yönlendirilmeye başladı. Saat 18.00 sularında Kuzey tribünü neredeyse tamamen doldu. Güney tribünü de birkaç blok hariç olmak üzere neredeyse doluydu.

Fenerbahçeli kongre üyeleri, Ziraat Türkiye Kupası’nda oynanan herhangi bir müsabakanın ortalama seyircisinden çok daha fazla bir katılımla tribünleri doldurdu.

ÜNLÜ İSİMLER STATTA YERİNİ ALDI

Fenerbahçe’de birçok ünlü isim de takımını desteklemek için kongreye katılım sağladı. Acun Ilıcalı, Derya Uluğ, Ceyhun Fersoy, İlker Ayrık, Kubilay Aka, Emre Karayel gibi sanatçılar benim gördüğüm isimler oldu. Daha birçok ünlü ismin de kongrede olduğu tahmin ediliyor.

MEDYANIN GÖZÜ SARACOĞLU’NDAYDI

Fenerbahçe’nin kongresine basının da ilgisi büyüktü. Uzun bir süredir Türk futbolunun ana gündemi haline gelen Fenerbahçe’nin ligden çekilip çekilmeyeceği merakla bekleniyordu.

ALİ KOÇ KÜRSÜYE ÇIKARKEN BÜYÜK COŞKU VARDI

Saat 18.25 itibarıyla Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Fenerium tribününden kürsüye doğru hareket etti. Ali Koç, sahadayken tribünlerde büyük bir coşku hakimdi.

Tribünlerde Başkan Koç’u destekleyen dev bir pankart açıldı. Pankartta, “Yolu sen çizdin, Birlikte yürüyeceğiz sonsuza kadar” ifadesi yer alıyordu. Koç, kürsüye geldiğinde duygulandığını ifade etti ve taraftarlara teşekkür etti.

Koç, kongrede yaptığı açıklamanın başında yine Trabzonspor maçında yaşanan olaylara değindi. Tedbirsizlik nedeniyle İçişleri Bakanlığına ve kamu kurumlarına tepki gösteren Koç, futbolcuların PFDK’ye sevk edilmesinin de camiaya yapılan bir haksızlık olduğunu yineledi.

Koç, aynı zamanda ezeli rakibi Galatasaray’ın yöneticisi Erden Timur hakkında da sert ifadeler kullandı. Koç, Timur’a seslenerek “Fenerbahçe seni not etti. Sen camianda 3-5 gün popüler olabilirsin bu söylediklerinden dolayı ama her gece yatarken bizi düşün. Özellikle de benim başkanlığım bitince…” dedi.

SÜRECİ ANLATAN KLİP TRİBÜNLERİ HAREKETLENDİRDİ

Kongrede, Fenerbahçe’nin bugüne dek yaşadığı savunulan haksızlıklar tek bir klipte birleştirildi. Şampiyonluğun kaçırıldığı Denizlispor maçından Galatasaray ile oynanan sulu derbiye, FETÖ’nün 3 Temmuz sürecindeki şike kumpasından otobüs kurşunlanmasına kadar yaşanan süreç kongre üyelerine hatırlatıldı. Klipte TFF’ye yönelik büyük bir tepki vardı. ‘Biz neden isyan ediyoruz’ başlığıyla yayınlanan klipte, sarı lacivertli camianın aleyhine yaşanan olaylar bir bir sıralandı.

AZİZ YILDIRIM’A ALKIŞ

Klip oynatılırken, statta zaman zaman büyük uğultular ve büyük alkış sesleri duyuldu. Fenerbahçe’nin eski Başkanı Aziz Yıldırım, kongreye katılmayacağını açıklamıştı. Statta yer almamasına rağmen, klipte Aziz Yıldırım’ın FETÖ kumpasıyla mahkumiyet yaşadığı süreçten bahsedilirken tribünlerde büyük bir alkış koptu. Yıldırım’a katılım sağlamadığı için kırgın olan taraftarlar, klipte eski başkanına yine hakkını teslim etti.

LİGDEN ÇEKİLME RAFA KALDIRILDI

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yargı mensuplarıyla bir araya gelen Fenerbahçe Kulüp Başkanı Ali Koç, ligden çekilme durumunda kulübün karşı karşıya kalacağı hukuki yaptırımlarla ilgili kritik görüşmeler gerçekleştirdi.

Koç, ligden çekilme kararını bir sonraki Genel Kurul Toplantısı’na kadar rafa kaldırdıklarını açıkladı. Koç, karara gerekçe olarak, federasyon ile yaşanabilecek olumsuzlukların bir alt ligde de devam edeceği, bu durumun kulübe fayda sağlamayacağını sundu. Bu talep Fenerbahçe tribünlerinde de karşılık buldu.

Ancak Koç, 7 Nisan’da Galatasaray ile oynanacak olan Süper Kupa finaliyle ilgili daha önce dile getirdiği ‘Seyahat planı yapmayın, bilet almayın’ çağrısını yineledi.

Koç, iki opsiyonun öne çıktığını ifade etti:

Birinci opsiyon, sahaya hiç çıkmamak ve yaptırımlara razı olmak.

İkinci opsiyon, maça U19 (Genç takım) ile çıkmak ve herhangi bir hukuki yaptırımla karşı karşıya kalmamak.

TÜRKİYE KUPASI KARARI

Koç ayrıca, önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası’na katılmamak veya önümüzdeki 2 sezon U19 takımıyla katılmak opsiyonlarını da taraftarın oyuna sundu. Kongre üyeleri, kupada mücadele etmeme veya maçlara genç takımla çıkma fikrine sıcak baktı.

TRİBÜNLER SÜPER KUPA MAÇINA ÇIKMAK İSTEMEDİ

Koç, görüşmeleri sonucunda fikrinin ikinci opsiyon olduğunu belirtti. Ancak o esnada tribünlerden farklı bir talep geldi. Sarı lacivertli takımın kongre üyelerinin büyük bir bölümü, maça hiç çıkmama opsiyonunun değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Koç, bu durumun kulübe verebileceği zararları dile getirse de taraftarlar yeteri kadar tatmin olmadı.

KONGREDE OPSİYONLAR OYLANMADI

Kongre, yalnızca yönetime verilecek yetkinin oylandığı bir süreç. Dolayısıyla opsiyonlar arasında bir tercih yapılmıyor. Yönetime her iki opsiyon hakkında da vereceği karara yönelik yetki veriliyor.

Fenerbahçe yönetiminin, kongre üyelerinden aldığı yetkiler şu şekilde:

-Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde 2023 Süper Kupa müsabakasına çıkmamak veya 2023 Süper Kupa müsabakasına Futbol U19 takımıyla katılmak.

-Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası’na katılmamak veya önümüzdeki 2 sezon U19 takımıyla katılmak.

-Türkiye’de futbol faaliyetlerimizle ilgili kararlardan bağımsız olarak her halükarda yurt dışı yapılanması hususlarında gerekli yol haritasını belirlemek ve hayata geçirmek.

-Futbol paydaşları dışında yapılan müdahaleler ile Türk futbolunun geldiği ve sürdürülemez nokta itibarıyla UEFA ve FIFA’nın ilgili kurullarına gerekli aksiyonların alınması için başvuruda bulunmak.

SON KARARI YÖNETİM VERECEK

Süper Kupa finaliyle ilgili sahaya çıkılmaması veya U19 takımıyla çıkılması hususundaki son karar Fenerbahçe yönetiminde olacak. Şu aşamada Galatasaray karşısında U19 takımının mücadele edecek olma ihtimali daha ağır basıyor.

EDİTÖRÜN NOTLARI:

-Fenerbahçe radikal kararlar alacağı kongrede, aslında pek de radikal kararlar almadı. Futbolcuların lige devam etme isteğinin ardından, hukuki yaptırımların da hesap edilmesi sonrası yönetimin en azından bir karar vermek zorunda hissettiği gibi bir durum söz konusu. Bu ‘radikal’ karar ise Süper Kupa finaliyle ilgili oldu. Ancak bir çok görüş, ligden çekilme ihtimalinin konuşulduğu bu kongrede çıkan kararın pek tatmin etmediği görüşünde.

-Kongre sonrası Fenerbahçeli kimliğiyle tanınan birçok isimden tepki geldi. Koç’un ligden çekilme ihtimaliyle çıktığı bu yolda aldığı kararların yetersiz kaldığına dikkat çekildi. Kongre üyelerinden çok büyük bir tepki gelmese de sosyal medyada bazı taraftarlar yönetimin tavrını eleştirdi.

-Sezon sonunda Fenerbahçe’nin karnesi nasıl olacak henüz bilinmiyor ancak Koç’un aldığı bu kararlar bazı kongre üyeleri tarafından kendisinin karnesine eksi not olarak yazılmış gibi gözüküyor.

-Fenerbahçe, kongrede aslında TFF’ye net bir mesaj verdi. Birçok futbol otoritesi farklı yorumlar yapsa da sarı lacivertli ekibin ligden çekilmesi pek gerçekçi bir ihtimal gibi gözükmüyordu. Koç ve yönetiminin bu tepkisi TFF’ye yönelik ciddi bir mesaj anlamı taşıyor. Camia bu kongreyle ‘Çekilmedik ama artık yeter’ dedi. Fenerbahçe’nin Ramazan ayında, hafta içinde ve mesai saatlerinde başlayan kongresine ciddi katılım, aslında camia için bir gövde gösterisiydi. Koç, çekilme kararını almaları durumunda taraftarın desteğinin arkasında olduğunu federasyona net bir şekilde göstermiş oldu.

-Trabzon’da yaşanan çirkin saldırı ve sonrasında gelişen ihtimaller camiayı kenetledi. Futbolcular, her ne kadar taraftar saldırı karşısında şok yaşasa da şampiyonluğa olan inançları bir o kadar arttı. Kongreyle birlikte de sezon başından beri arkalarında olan taraftarın, her ihtimalde destekçileri olduğunu görmüş oldular. Koç’un takımla yaptığı son toplantıda da kaptan Edin Dzeko ile kadronun önde gelen isimleri ‘şampiyonluğa olan inançlarını’ bir kez daha ama daha güçlü şekilde dile getirdi.

-Ancak futbolcuların yaşanan bu süreçte konsantrasyonlarının dağıldığı da su götürmez bir gerçek. Bu konuda da iş İsmail Kartal’a ve yönetime düşüyor. Oyuncuların konsantrasyonunu tekrar güçlendirme konusunda ne kadar başarılı olunacağı ise önümüzdeki günlerde görülecek.

-Son olarak uzun süredir Süper Lig’de şampiyonluk yaşayamayan Fenerbahçe camiasında dün büyük bir kenetlenme vardı. İnanç ve bağlılık Trabzonspor maçından önceki süreçten daha fazla gibi gözüküyordu. Kongre üyelerinin mesajı da netti: ‘Haklıyız, kazanacağız’.

Fenerbahçe’de tarihi kongre! Ligden çekilme rafa kaldırıldı

Fenerbahçe, Kongre, Ali Koç, ligden çekilme, Futbol, Süper Lig, Fenerbahçe kongresi, Fenerbahçe kongresi alınan kararlar, Egehan Erkün

Kaynak: TELE1