Fenerbahçe’de tarihi kongre! Ligden çekilme rafa kaldırıldı

Yayın tarihi: 2 Nisan 2024 Salı 4:49 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2024 Salı 10:15 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Fenerbahçe, Trabzonspor maçında yaşanan taraftar terörünün ardından ligden çekilme ihtimali de dahil olmak üzere alınacak aksiyonlara karar vermek için olağanüstü kongre kararı almıştı. Salt çoğunluğun sağlandığı tarihi kongre bugün gerçekleştirildi. Başkan Ali Koç, ligden çekilme kararının bir sonraki kongreye kadar rafa kaldırıldığını açıkladı. Koç, ayrıca Süper Kupa final maçına hiç çıkmama ya da U19 takımıyla çıkma konusunda camiadan tam yetki aldı.

Süper Lig’de 17 Mart 2024 tarihinde oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçına taraftar terörü damga vurdu. Kritik deplasmandan 3-2’lik galibiyetle ayrılan Fenerbahçeli futbolcuların yeşil sahada üç puanı kutladığı sırada, sahaya maskeli bir taraftar atladı. Futbolculara ve teknik ekibe saldıran maskeli taraftarın ardından çok sayıda taraftar sahaya atladı. Güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığı Paparapark Stadyumu’nda futbolcular, teknik heyet ve sahaya inen taraftarlar arasında arbede yaşandı.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzon’da yaşanan olaylar sonrası Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapma kararı aldıklarını duyurmuştu. Ligden çekilme ihtimali de dahil olmak üzere camiada alınacak aksiyonun belirleneceği tarihi kongre için üyelere salt çoğunluğu sağlamaları için çağrı yapıldı.

Fenerbahçe’nin, kritik kararları değerlendireceği tarihi kongre bugün yapıldı. Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilecek olan olağanüstü konreyi, TELE1.com.tr Egehan Erkün anbean takip etti…

SÜPER LİGDEN ÇEKİLME KARARI RAFA KALDIRILDI

Koç, kongrede yaptığı açıklamada Süper Lig’den çekilme görüşünün en son düşünülecek karar olduğunu belirtti. Sarı lacivertli ekipte, bir sonraki Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’na kadar ligden çekilme kararı rafa kaldırıldı.

SÜPER KUPA KARARINI AÇIKLADI

Koç, Süper Kupa finalinde ise UEFA Avrupa Konferans Ligi’ndeki Olympiakos maçı nedeniyle erteleme taleplerine olumsuz yanıt aldıkları için iki opsiyonu kongre üyelerinin oylamasına sundu. İlk opsiyonun maça çıkmamak olduğunu belirten Koç, ikinci opsiyonun ise sahaya U19 (Genç takım) ile çıkmak olduğunu kaydetti. Koç, yönetim kurulu olarak ikinci opsiyona daha yakın olduklarını ifade etti.

Fenerbahçe kongre üyelerinin yönetime verdiği yetkiler şu şekilde:

-Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde 2023 Süper Kupa müsabakasına çıkmamak veya 2023 Süper Kupa müsabakasına Futbol U19 takımıyla katılmak.

-Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası’na katılmamak veya önümüzdeki 2 sezon U19 takımıyla katılmak.

-Türkiye’de futbol faaliyetlerimizle ilgili kararlardan bağımsız olarak her halükarda yurt dışı yapılanması hususlarında gerekli yol haritasını belirlemek ve hayata geçirmek.

-Futbol paydaşları dışında yapılan müdahaleler ile Türk futbolunun geldiği ve sürdürülemez nokta itibarıyla UEFA ve FIFA’nın ilgili kurullarına gerekli aksiyonların alınması için başvuruda bulunmak.

İşte kongrede yaşanan gelişmeler:

22.00 | Kongrede yönetimin sunduğu maddeler, kongre üyelerinin oyuyla kabul edildi. Kongre sona erdi.

21.00 | Ali Koç’un konuşmasının ardından kongre üyelerinin görüşleri dinlendi.

20:50 | LİGDEN ÇEKİLME VE SÜPER KUPA İLE İLGİLİ KARARI AÇIKLADI

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tarihi kongrede kararı “Ligden çekilme opsiyonunu üç ay sonraki genel kurulumuza kadar masadan kaldırıyoruz” diye açıkladı.

Koç, Süper Kupa ile ilgili kararı ise şu sözlerle açıkladı: “Bir sonraki opsiyona gelelim. Süper Kupa. 2 Nisan’a kadar Şanlurfa’ya seyahat planı yapmayın bilet almayın dedim. Ve 2 Nisan gecesindeyiz. Aynı çağrıyı tekrar yapıyorum. Lütfen Şanlıurfa’ya seyahat planı yapmayın. Birinci opsiyon hiç çıkmama. İkinci opsiyon U-19 ile çıkma. Bir yerden başlayacaksak Süper Kupa’dan başlayalım denildi. Buna katılıyorum. İlkesel açıdan katılıyorum.”

20:30 | CAMİADAKİ GÖRÜŞLERİ AÇIKLADI: ‘LİGDEN ÇEKİLELİM’ DİYENLER OLDU…

Daha sonra yine söz alan Koç camiadaki görüşleri şöyle açıkladı:

” ‘Hiçbir şey yapmamak kötü bir tercihtir, bir şey yapmalıyız’ denildi. ‘Bize en az zarar veren formülleri seçmeliyiz’ denildi. ‘Futbol faaliyetleriyle ilgili alacağımız kararlar yanında devlet kurumlarıyla ilişkiler kurarak, uğradığımız haksızlıklardaki sorunları çözmeliyiz’ denildi.

En uç opsiyonlardan biri olan ligden çekilmek. Hepinizi anlıyorum. Ama figüran olmamakla, meydanı boş bırakmak arasındaki dengeyi iyi düşünmemiz gerekiyor. ‘Ligden çekileceğimize, faaliyetleri donduralım. Niye bir alt lige düşelim, aynı federasyon aynı sorunlar olacak’ diyenler oldu

Futbol faaliyetlerini askıya almayı şu an hiç değerlendirmiyorum. Bunun için hazırlıklı olmamız gerek Faaliyetlerimizi başka bir yerde devam etme hazırlığında olmamız gerek. Ligden çekilmenin yöntemi, üst üste iki maça çıkmamak. Hukuken ne demek? Öncelikle UEFA’yla konuştuk. Biz bu sene ligden çekildik, hiç puan alamadık. Ama yine de ikinciliğimiz garanti, ama seneye ikinci ligdeyiz. Avrupa’da oynayabilir miyiz? Dediler ki bu yerel federasyonun kararıdır. Yaşadıklarımızı göz önünde bulundurunca Federasyon bize en uç noktadan ceza kesmeye çalışabilir. Dolayısıyla bu alternatifte Avrupa’nın ne olacağı belli değil. Yöneticilerimize hak mahrumiyeti verilmesi söz konusu.”

19.40 | Kongreye yarım saatliğine ara verildi.

19:00 | ALİ KOÇ: TOPLANMAMIZIN SEBEBİ TRABZSONPOR MAÇI DEĞİL, ÇOK DAHA FAZLASI

Ülker Stadı’nda düzenlenen toplantıda açılış konuşmasının ardından sahneye gelen Koç, Fenerbahçe’nin Türkiye’nin en büyük ailesi olduğunu belirtti. Kongrenin olağanüstü yoğunlukta gerçekleştiğini vurgulayan Koç, “Böylesine bir günde hafta içi ramazan ayı olmasına rağmen, çok kısa sürede çağrı yapmış olmamıza rağmen bu şekilde tribünleri doldurmanız olağanüstü. Bu sayıyı yakalamamızı istemeyen, dua eden düşmanlarımızın yanında dost bildiklerimiz de vardı. Dosta güven, düşmana korku salan bir tepki verdiniz, sizlere helal olsun.” ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe’nin çok uzun yıllar spor dışında birçok alanda mücadele etmek zorunda bırakıldığını aktaran Koç, şöyle devam etti:

“Trabzonspor ile dünyanın normal hiçbir ülkesinde tamamlanmasına izin verilmeyecek bir müsabakayı bir kez daha oynamak zorunda bırakıldık. Birçok kez yaşadığımız gibi bir kez daha planlı ve organize zorbalıkla şampiyonluğumuz elimizden alınmaya teşebbüs edilmiştir. Korkarım ki bu teşebbüsler sezon sonuna kadar da devam edecektir. Bu yaşananlar, birazcık vicdanı olan herkesi rahatsız edecek boyuttadır. Toplanmamızın asıl sebebi sadece o maç değil, çok ama çok daha fazlasıdır. Son maçta kaybettiğimiz şampiyonluk, sözde şike kumpası, otobüsümüzün kurşunlanması, ittifaklarla şampiyonluklarımızın çalınması, standart dışı hakem yönetimleri, TFF ve kurullarının çifte standart yaptırımları, başarı için her yol mübahtır anlayışıyla kin ve nefret kusan bazı rakipler ve bunlara müsemma gösterenler ve sayamayacağımız çok daha fazlası bizlere gerçek anlamda yeter dedirtti hem de gerçek anlamda yeter, bildiğiniz yeterlerden değil. Biz camia olarak akıl almaz bir sabır gösterdik. Sağduyu ile yıllarca bize yapılan haksızlıkları haykırdık. Ülkemizi planlı bir şekilde daha evvel de yaptıkları gibi bugün de futbol üzerinden kaosa sürüklemeye çalışanlar var dedik ama ne sesimizi duyan var ne utanan ne de sıkılan…”

Sarı-lacivertli camianın 20 yıldır büyük haksızlıklara maruz kaldığını anlatan Koç, “Bu duruma isyan etmemek insan doğasına, fıtratına, hayatın olağan akışına aykırıdır. Şu Trabzonspor maçında yaşadıklarımıza değinmek istiyorum çünkü bizler için bardağı taşıran son damla oldu. Çünkü bu maçta, maç sonrasında yaşananlar organize ve planlı bir şekilde gerçekleşmiştir. Bu herhangi bir futbol maçında yaşanan olaylardan ibaret değildir. Açık ve net söylüyorum, kim üstüne alınırsa alınsın, bu duruma göz yumulmuş, müsaade edilmiştir.” diye konuştu.

Ali Koç, Trabzonspor maçında gergin geçeceği bilindiği halde tedbir alınmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Trabzon’da yaşanan güvenlik zafiyeti hafife alınacak bir konu değildir. Tribünlerin en görünür yerinde oturan maskeli taraftarlar nasıl oluyorsa göz ardı edilmiştir. Karadeniz insanına pek çok sıfat addedebilirsiniz, bunlardan biri de ‘Mert’tir. Mert olan insanlar tribünde maskeyle durmazlar. Yüzlerce kişi futbolcularımıza saldırmak için sahaya girmiştir. Sadece 12 kişi tutuklanmış ve sadece 5 kişi gözaltındadır. Buna rağmen 3 oyuncumuz ve 2 çalışanımız disiplin kuruluna sevk edilmiştir. Trabzonspor maçları gergin geçer ama bu maçta su, patlayıcı ve yanıcı maddeler sahaya atılmıştır. Maçta her dakika gerginlik artmıştır. Gerekli güvenliği sağlaması gereken kişiler, maçı iptal etmesi gereken hakem, federasyon, hayatlarına hiçbir şey olmamış gibi devam ederken, bazı rakiplerimizin de yaratmaya çalıştığı kamuoyu baskısı sayesinde kendilerini linçten kurtarmaya çalışan futbolcularımız, TFF tarafından PFDK’ye sevk edilmiştir. İşte böyle bir Türkiye’de rekabet etmeye çalışıyoruz.”

Fenerbahçe Kulübü Başkanı, futbolcularına ceza verdirmeye çalışan rakipleri olduğunun da altını çizerek, şunları aktardı:

“Tek önceliği futbolcularımıza ceza verdirtmeye çalışan bazı rakiplerimizi de not ettik. Ancak bir tanesi var, lugattaki kelimelerin insan versiyonları olsa, bu, yalanın insan versiyonu olurdu. Yanında bir de suç makinesi, terbiyesiz utanmadan televizyona çıkıyor. Trabzon’da yaşanan olaylar için sadece ‘Olmamalıydı’ deyip, 15 dakika bizim futbolcularımıza nasıl ceza verilmesi gerektiğini, o yarım aklıyla satır arası mesajlarla vermeye çalışıyor. Koskoca camiana yaptığın kontratlarla, verdiğin bilgilerle zaten yalanı dibine kadar soktun, bakalım nereye kadar. Ama Fenerbahçe seni de not etti. Sen 3-5 gün camianda söylediklerinden dolayı popüler olabilirsin ama her gece yatarken bizi düşün. Özellikle de benim başkanlığım bitince.”

Yaşananların ardından geçmiş olsun mesajı alamadıklarını da belirten Koç, “Şampiyonluk hedefimize ilk taş koymayı Pendikspor maçında denediler. Orada hedefe ulaşamadılar. Batshuayi’nin son dakika golüyle Trabzonspor maçında da şampiyonluk yolculuğumuza engel koyamadılar. Ama sanmayın ki teşebbüs etmeye devam etmeyecekler. Yöneticiler arasında bir sıkıntı yok, maç 2-0 gidiyor, şöyle bir gerginlik söz konusu. Ama başka bir İstanbul takımına 5-1 yenilince böyle bir görüntü yok.” değerlendirmesinde bulundu.

19.20 | Kongrede ‘Biz neden isyan ediyoruz’ başlıklı klip oynatıldı. Klipte, camianın bugüne kadar haksızlığa uğradığını savunduğu olaylar ayrıntılı bir şekilde aktarıldı.

18.30 | Kongrede salt çoğunluğun sağlandığı açıklandı. 9 Nisan’da ikinci bir kongre yapılmasına gerek kalmadı.

18.25 | Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, kongre kürsüsüne geldi. Başkan Koç, Fenerium tribününden Maraton tribününe yürürken statta büyük coşku yaşandı.

17.25 | Kongre için geri sayım devam ediyor. Fenerbahçeli kongre üyeleri Fenerium tribününü doldurdu. Kale arkası tribünlerde de alt bloklar dolmaya başladı.

17.00 | Fenerbahçe tribünleri Ali Koç’a dev pankart açarak destek verdi. Pankartta “Yolu sen çizdin, birlikte yürüyeceğiz sonsuza kadar” ifadesi yer aldı.

16.30 | Kongre üyelerinin tarihi kongreye ilgisi büyük. Fenerium tribününün dolması üzerine, stadyumdaki kale arkaları da kongre üyelerinin girişine açıldı. Kongre üyeleri stada giriş yapmaya devam ediyor.

16.00 | Fenerbahçeli futbolcu Osayi Samuel, camia için büyük önem taşıyan tarihi kongrede Fenerbahçeli taraftarları selamladı. Taraftarlar Osayi’ye büyük bir coşkuyla karşılık verdi. Tribünde tezahürat sesleri duyuldu.

16.00 | Fenerbahçe’de Başkan Ali Koç, Teknik Direktör İsmail Kartal ve futbolcular kongreye geldi.

14.00 | Fenerbahçeli kongre üyeleri saat 14.00 itibarıyla stada giriş yapmaya başladı.

Kaynak: TELE1