Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı için bestelediği ettiği “100. Yıl Marşı”, dünya prömiyerini yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı anısına bestesini dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın yaptığı 100. Yıl Marşı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ilk kez Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) seslendirerek dünya prömiyerini yaptı.
Konsere, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eşi Duygu Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri, Millet İttifakı’nın milletvekili adayları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu ve belediye bürokratları, siyasi partilerin temsilcileri, akademisyenler, sanatçılar, iş dünyası ve yüzlerce yurttaş katıldı.
Sanatçı Engin Hepileri’nin sunumunu yaptığı gecede Fazıl Say önderliğinde 230 kişilik dev kadro, 100. Yıl Marşı’nı ilk kez tüm dünyaya seslendirdi. AASSM Büyük Salon'da ve salonun dışında kurulan ekranlarda marşı dinleyen yurttaşlar, Fazıl Say'ı ve koroyu ayakta dakikalarca alkışladı. Seyircilerin isteği üzerine Say ve koro, eseri üç kez daha seslendirdi. Marşın ardından ise ünlü sanatçı Serenad Bağcan, Fazıl Say ile birlikte bir dinleti sundu.
"ATATÜRK HEPİMİZİN KALBİNDEDİR"
Fazıl Say tarihi marşın hikayesini ise şu sözlerle anlattı:
“Bu yoğun ilginiz için çok teşekkür ederim. Burası Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi. Türkiye’nin en güzel salonu burası. Burası muazzam bir titizlik ve enerjiyle dünya çapında bir salon haline getirildi. Bana Tunç Soyer bu teklifle gelince ben çok duygulandım. 'Benden o kadar önemli bir şey istiyorsunuz ki ben içime sinen bir şey yaparsam o zaman karşınıza çıkacağım' dedim. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı benim için çok önemli. İkinci yüzyılı da çok değerli. Kendime bazı kriterler koydum 100. Yıl Marşıyla ilgili. 100. Yıl Marşı’nın şairi bence kadın olmalıydı. Çünkü kadın erkek eşitliğini simgelemesini istiyorum. Buradaki orkestramız da kadın ve erkeklerden oluşuyor. Seçeceğim şiirin hangi ideolojiyi temsil edeceği çok önemli. Şairimiz Ayten Mutlu 'nice nice yüzyıllara' der. Bu sadece yüzüncü yılı kutlamıyor, bundan sonraki yüzyıllara da kucak açıyor. ‘Göğün mavi şimşeği Ata’mın gözlerinde’ diyor. Atatürk hepimizin kalbindedir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur ve her şeyi temsil eder. Ata'mızın gözlerinin şimşek olarak temsil edilmesi her şeyi temsil eder diye düşündük. ‘Ver elini’ sözleri şiirin sonundaydı. Ben kendisinin izniyle şiirin başına koydum. Bunun bir sebebi var. Biz hem dünyaya hem de kendi toplumumuzun içindeki tüm ötekileşmelere ver elini demek zorundayız.”
https://tele1.com.tr/fazil-saydan-100-yil-marsi-elestirilerine-yanit-830336/