Fazıl Say’dan ‘100. Yıl Marşı’ eleştirilerine yanıt

Yayın tarihi: 24 Nisan 2023 Pazartesi 11:38 am - Güncelleme: 24 Nisan 2023 Pazartesi 11:40 am

Dünyaca ünlü Piyanist Fazıl Say, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında olması nedeniyle 100. Yıl Marşı besteledi. Say, marşa gelen eleştirilere sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Piyanist Fazıl Say, bestelediği 100. Yıl Marşı’nı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda kamuoyu ile paylaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile bestelenen marşın sözleri için Şair Ayten Mutlu’nun Ver Elini şiiri kullanıldı.

Sosyal medyada birçok kullanıcı marşı beğenirken birçok kullanıcı da beğenmedi. Beğenmeyenler arasında Andante Klasik Müzik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali de yer aldı. Bali, marşa Cumhuriyet, Türkiye kelimelerinin geçmemesi nedeniyle eleştirdi.

Say, İstiklal Marşı’nda Türk ve Türkiye kelimelerinin okunan iki kıtasında geçmediğini belirleterek, “100. Yıl Marşı’na gösterdiğiniz büyük ilgiye içtenlikle teşekkür ediyorum. Tüm emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum.
İşin aslı, biz besteciler tohumlar ekeriz. Eserlerimiz tohumlardır; Zamanla, fidan olur, çiçek olur, ağaç olur, orman olur. Zamanla.. Daha nice nice yüzyıllara” ifadelerini kullandı.