Fatura hep halka! Pırlantada ÖTV sıfır: “Akaryakıt zammına gerek kalmayacaktı”

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2023 Cumartesi 11:02 am - Güncelleme: 22 Temmuz 2023 Cumartesi 2:01 pm

Akaryakıt ÖTV‘lerine yapılan zammın ardından CHP’li Özgür Karabat pırlanta fiyatlarından ÖTV alınmadığını açıkladı. Karabat, “kirli para trafiği etkilenmesin diye burada ÖTV uygulanmıyor” diyerek, “Pırlantadan ÖTV alınsa akaryakıt zammına gerek bile kalmayacaktı” ifadelerini kullandı.

Sıcak para arayışındaki AKP iktidarının akaryakıt fiyatlarına uygulanan ÖTV’ye 5 lira zam yapılmasına tepkiler devam ediyor.  CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat vatandaşın tükettiği en temel ürünlere uygulanan ÖTV’nin neden  pırlantadan alınmadığını açıkladı. Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hem pırlanta fiyatları artmasın hem de kirli para trafiği etkilenmesin diye burada ÖTV uygulanmıyor” dedi, pırlantadan ÖTV alınması durumunda akaryakıt zammına gerek kalmayacağını vurguladı.

İşte AKP’nin Türkiye yüzyılı! Benzin ve motorine 6 lira zam

Karabat’ın paylaşımı şöyle:

“PIRLANTADA ÖTV NEDEN SIFIR, AÇIKLIYORUM

1) Halkın hayatını doğrudan etkileyen tüketim ürünlerinde ÖTV uygulanıyor. Motorlu taşıtlarda, akaryakıtta, mutfak tüpünde, içeceklerde, beyaz eşyada ÖTV var ama elmas, pırlanta ve yatta ÖTV sıfır.

Türkiye iç pazarında ortalama 5 milyar dolarlık pırlanta satışı olduğu düşünülüyor. Çünkü kayıtdışılık o kadar büyük ki sektör temsilcileri de bunu bilmiyor. Yüzde 25 ÖTV uygulansa, 1,25 milyar dolar (33,7 milyar TL), yüzde 30 ÖTV uygulansa 1,5 milyar dolarlık (40,5 milyar TL) kayıp var. Pırlantadan ÖTV alınsa akaryakıt zammına gerek bile kalmayacaktı.

Resmi ithalat yolu dışında, yolcu beraberi gibi yöntemlerle ülkeye kayıtdışı büyük miktarda pırlanta giriyor. Bunların bir kısmının parlaklıklarında dahi sahtekarlık yapıldığı belirtiliyor. Bunların hiçbiri takip edilmiyor.

Net hata noksan için göz yumuluyor!

Hem pırlanta fiyatları artmasın hem de kirli para trafiği etkilenmesin diye burada ÖTV uygulanmıyor. 2019’da pırlantadaki ÖTV kaldırıldı. O süreç sonrası net hata noksan kalemindeki girişlerin arttığına ve Kapalıçarşı’nın piyasaya yön vermede ön plana çıktığına dikkatinizi çekerim.

Türkiye mücevherat sektörünün büyük kısmı da bu durumdan rahatsız. Kalitesiz pırlantaların pazara girmesi, yılda 7 milyar dolarlık ihracat hedefleyen sektörü ciddi anlamda sıkıntıya sokar.

Hem kayıtdışı işlerin hem de kalitesiz ürünlerin merkezi gibi algılanmak yüzlerce yıllık Kapalıçarşı kültürüne büyük zarar verir.”