Fahrettin Koca: ABD’ye 500 bin tanı kiti satıldı, başka ülkelere de satıldı

Yayın tarihi: 25 Mart 2020 Çarşamba 1:39 pm - Güncelleme: 25 Mart 2020 Çarşamba 1:49 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ABD’ye 500 bin koronavirüs tanı tespit kiti satışının doğru olduğunu söyledi. Koca, “Sırf ABD’ye değil başka ülkelere de satış yapıldı. Bu kitlerden üreten firmalarımız var ve bunların çok yüksek kapasitesi var. O yüzden bu satışlar yapıldı. Ama bizim Çin’den aldığımız kitlerle o kitler aynı şey değil” dedi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Altun, ABD’y tanı kiti satıldığını doğruladı. Koca, “Çin’den aldığımız kitlerle o kitler aynı şey değil” diyen Koca, “Satılanlar PCR kitleri. Türk firmaların aylık 2 milyona yakın bu kitlerden üretim kapasitesi var. Yani satmaları bizde bir eksiklik doğurmaz. Bize gerektiği kadarını tedarik etme imkanına zaten sahipler” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 44’e, vaka sayısı 1872’ye yükseldi!

Altaylı’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Çin’den aldıklarımız hızlı tanı kiti. Bizdeki normal PCR kitleri 2-2,5 saat kadar hazırlık 1-1,5 saat kadar da test süresinde yani 4 saatte sonuç veriyorlar. Bu da testlerde bizi yavaşlatıyor. Çin’den aldıklarımız ise hızlı. Yani onlarda hazırlık süresi yok. 1 ila 1,5 saat arasında hemen sonucu verebiliyorlar. Bu da büyük avantaj sağlıyor.”

“Bu testleri kullanma alanımız test sonucu pozitif çıkmış hastaların çevresindekilerin hızla taranmasına imkan sağlayacak. Diyelim ki, bir kişiye corona Covid 19 tanısı konuldu. Hızlı test ile bu kişinin temasta olduğu herkesi büyük bir süratle testten geçirebileceğiz. 1 saat içinde kimlere bulaşmış ya da bulaşmamış görebileceğiz.”

TESTLER GÜVENİLİR Mİ?

“Temas grubuna test yaptık ve negatif çıktı. Hemen konu kapanmıyor. Aynı kişilere 1 hafta sonra yeniden test yapılmak üzere bekliyoruz. Bir haftadan önce semptomlar görülürse hemen davet ediyoruz. O bir hafta içinde de kendilerini karantina koşullarında tutmalarını talep ediyoruz.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.