Fagradalsfjall alarmı! İzlanda’dan 20 binden fazla sarsıntı sonrası OHAL kararı

Yayın tarihi: 11 Kasım 2023 Cumartesi 11:13 am - Güncelleme: 11 Kasım 2023 Cumartesi 11:13 am

İzlanda‘da bulunan Fagradalsfjall Yanardağı çevresinde son haftalarda binlerce sarsıntı meydana gelirken hükümet yanardağın her an patlayabileceği korkusuyla OHAL ilan etti. Halka “Hemen bölgeyi terk edin” çağrıları yapılıyor.

İzlanda’da Fagradalsfjall Yanardağı çevresinde yaşayanlar büyük korku içinde… Bölgede son haftalarda yaşanan binlerce sarsıntının ardından yanardağın her an patlayabileceği endişesi üzerine olağanüstü hal ilan edildi. Yetkililer binlerce kişinin tahliye edilmesi için harekete geçti.

İzlanda Meteoroloji Kurumu, 800 yıldır suskun olan yanardağdan akan magmanın yeraltından ilerlediğini ve yerleşim yerlerinin olduğu bölgede yeryüzüne çıkmasından endişelendiklerini bildirdi.

İzlanda’da kadınlar 48 yıl sonra başkaldırdı! “Siz buna eşitlik mi diyorsunuz?”

20 BİNDEN FAZLA SARSINTI

Ekim sonundan bu yana İzlanda’nın güneybatısında 20 binden fazla sarsıntı meydana geldi. Yerel yönetim, halka soğukkanlı bir şekilde bölgeden ayrılma çağrısı yaptı ve bunun “acil durum önleminin ötesinde bir uyarı” olduğunu belirtti. Bölgeye giden yollar da trafiğe kapatıldı ve çıkışlar için ekipler görevlendirildi.

İzlanda dünyada jeolojik aktivitenin en yoğun olduğu yerlerden biri ve ülkede yaklaşık 30 aktif yanardağ alanı bulunuyor. Temmuz ayında da Fagradalsfjall bölgesinde yaşanan patlamalar sonrası birçok turist İzlanda’ya akın etmişti.