EYT’de detaylar belli oldu! Dört madde üzerinden görüşme yapılacak

Yayın tarihi: 30 Ocak 2023 Pazartesi 11:25 am - Güncelleme: 30 Ocak 2023 Pazartesi 12:05 pm

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin detaylarını açıklayan AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu ,”Teklif, yalın, sade, uygulanabilirliği basit, en genel şekilde hakları genişletici bir düzenlemeyi ihtiva ediyor” dedi.

EYT düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, bugün Meclis’e sunuldu. Çalışmanın Meclis’e sunulmasından hemen önce basın mensuplarının karşısına geçen AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, teklifin detaylarını açıkladı.

“TEKLİF YALIN, SADE, UYGULANABİLİRLİĞİ BASİT…”

EYT teklifinin 4 maddeden oluştuğunu aktaran Akbaşoğlu, çalışma yılı ve prim gününü dolduran herkesin yaş koşuluna takılmadan emekli olabileceğini kaydeden Akbaşoğlu şöyle konuştu:

“4 maddeden oluşan bir teklif. Teklif, yalın, sade, uygulanabilirliği basit, en genel şekilde hakları genişletici bir düzenlemeyi ihtiva ediyor. Prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak”

“ŞUBAT AYINDA RESMİ GAZETE’DE…”

Akbaşoğlu, “Şubat ayında Resmi Gazete’de yürürlüğe girerek emeklilik başvuruları yapılabilecek” diyerek, “İster e-Devletten ister bizzat Sosyal Güvenlik Kurumları veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaat ederek emekli olmak için başvurabilecekler” ifadelerini kullandı.

Arap saçına dönen EYT düzenlemesi nihayet Meclis’te

 

“EN GEÇ SALI VEYA ÇARŞAMBA YASALAŞMASINI ÖNGÖRÜYORUZ”

AKP’li Akbaşoğlu, düzenlemenin bu yıl 2 milyon 250 bin çalışanı doğrudan ilgilendirdiğini söyleyerek şunları belirtti:

“Biz bugün teklifimizi sunduk. Resmi Gazete’de yayınlandığında yürürlüğe girecek. 5 milyon vatandaşımızı süreç içerisinde etkileyecek. Emekliliği hak edenler tercihini kendisi yapacak. İnşallah bu hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda bunu görüşmeyi planlıyoruz. En geç haftaya Salı veya Çarşamba günü EYT’nin yasalaşmasını öngörüyoruz”

“ŞUBAT’TA BAŞVURANLAR MART’TA MAAŞ ALACAK”

Akbaşoğlu EYT’den yararlanacakların alacağı maaş miktarı ve ne zamandan itibaren maaş alabileceklerine dair şunları söyledi:

“Mevcut yürürlükteki mevzuata göre emeklilik dilekçelerinin başvuru tarihinden itibaren takip eden ay başı itibarıyla emekli maaşına hak kazanır. Mart itibarıyla Şubat’ta başvuran bütün emeklilerin martta maaşlarını alabilme imkanları söz konusudur.

EYT’liler az maaş alacak iddiası çarpıtmadır. EYT’lilerin daha az maaş alma durumu söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız paylaştı, en düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira. Bunun altında kimse maaş almayacak. Bu konuda farklı bir değerlendirme doğru değildir”

“ZORUNLU EMEKLİLİK SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR”

Akbaşoğlu ayrıca şunları söyledi:

“Bütün bakanlıklarda kamu kurum ve kuruluşlarında belediyelerde İl Özel İdareleri’nde buna bağlı şirketlerde taşerondan işçi kadrosuna geçen kardeşlerimiz bu konuda kapsam içerisindedir.

Zorunlu emeklilik söz konusu olmayacaktır. Kendi taleplerine bağlıdır. Yaş şartını kaldırıyoruz. Prim gün sayısı ve çalışma süresini dolduran taşerondan geçen arkadaşlarımıza çalışabilme imkanını kendilerine bırakıyoruz.

Yürürlükteki mevzuat dediğimde çok net. Bu konuda hangi statüdeyseniz, hangi prim sayısı geçerliyse yaş şartını ortadan kaldırıyoruz.

Kıdem tazminatıyla ilgili bu kanun teklifinde bir düzenleme yok. Bu konuda işverenlerimizin de yanında işçilerimizin de mağduriyetini gidermek üzere istihdama dayalı dinamik ekonomik modeli sektesiz bir şekilde devam ettirmek için KGF destekli kredilerle doğrudan kıdem tazminatını işçimizin hesabına yatıracak bir model üzerinde çalışma yapıldı”