ExxonMobil AB’yi dava etti!

Yayın tarihi: 29 Aralık 2022 Perşembe 5:47 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2022 Perşembe 5:47 pm

ExxonMobil, enerji şirketlerine “aşırı kazanç vergisi” getiren Avrupa Birliği’ne (AB) dava açtı. Şirket dava dilekçesinde, verginin enerji yatırımlarının azalmasına neden olacağını ve yatırımcılarda güven kaybına yol açacağını savundu.

ExxonMobil “aşırı kazanç vergisi”ne karşı Avrupa Birliği’ni dava etti. Şirket sözcüsü Casey Norton, “aşırı kazanç vergisinin” Avrupa ülkelerinin kıta dışı kaynaklı enerjiye bağımlılığı artıracağını söyledi. Reuters haber ajansına konuşan Norton, son 10 yılda Avrupa’daki rafineri projelerine 3 milyar dolar harcadıklarını ve üretimi artırdıklarını belirtti. Norton, “Artık Avrupa’ya yatırım yapmamız, kıtanın ne kadar cazip ve küresel olarak ne kadar rekabetçi olacağına bağlı” dedi.

CHP’nin ‘enerji politikası’ açıklandı

Chevron de AB’yi, “aşırı kazanç vergisinin”, yatırımları azaltacağı uyarısında bulunmuştu Yine Reuters’a konuşan Chevron’un finans müdürü Pierre Breber, ek verginin, AB’nin, enerjiyi tüketecilere uygun fiyata sunma politikasıyla çeliştiğini söylemişti.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlaması sonrası, enerji şirketlerinin kârları arttı. ExxonMobil, Ekim ayında yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 20 milyar dolar kâr ettiğini açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Eylül ayında, enerji şirketlerininin, artan 2022 kârlarından “aşırı kazanç vergisi” ödemelerine yönelik planı açıklamıştı.

Plan, enerji şirketlerinin ek kârından yüzde 33 vergi alınmasını öngörüyordu.