Eurovision’a katılım ücretlerine zam! 2 ülke çekildi

Yayın tarihi: 18 Ekim 2022 Salı 10:31 am - Güncelleme: 18 Ekim 2022 Salı 10:31 am

Rusya’nın bütçeye katkı yapamayacak olması nedeniyle Eurovision yönetimi bazı ülkelerden daha fazla para talep etti. Karadağ ve Kuzey Makedonya katılım ücreti nedeniyle katılamayacaklarını açıkladı.

Eurovision’a katılan ülkelerin yayıncıları, bunun için bir ücret ödüyor. Bu ücret ülkenin büyüklüğüne göre değişiyor.

BBC’nin edindiği bilgilere göre, en fazla katkıyı yapan ülkelerden Rusya’nın yarışmadan men edilmesinin ardından bu ülkenin bütçeye katkı yapamayacak olması nedeniyle Eurovision yönetimi bazı ülkelerden daha fazla para talep etti.

Karadağ kamu yayıncısı RTCG, “Artan katılım ücreti ve Ukrayna yerine Büyük Britanya’da konaklayacak olmanın getireceği ek maliyetin yanı sıra sponsorlar da beklediğimiz ilgiyi göstermedi. Bu yüzden buraya vereceğimiz parayı ulusal projelere harcamaya karar verdik” dedi.

Kuzey Makedonya kamu yayıncısı da artan ücretin yanı sıra ülkedeki enerji krizi nedeniyle Eurovision’a katılmaktan vazgeçmek zorunda kaldıklarını duyurdu.

Ülkelerden genellikle 5 milyon sterlin civarı bir ödeme talep ediliyor. Fakat net veriler kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Eurovision’un daimi sunucusu Bülend Özveren hayatını kaybetti

TÜRKİYE 2013’TEN BERİ KATILMIYOR

Türkiye, yarışmaya 2013 yılından beri katılmıyor. TRT, bu kararın alınmasında kurallarda yapılan değişiklikler ve haksızlıkların etkili olduğunu belirtmişti. Eurovision’da oylamaların 2000’li yıllarda izleyici oylamasıyla yapıldığını ve bunun Türkiye’nin başarı kazanmasında etkili olduğunu vurgulanmıştı.

2011’den itibaren izleyici oylarının etkisinin yarıya indirilmesini (%50 izleyici, %50 jüri) , ‘ayrıcalıklı ülkeler’ diye nitelediği Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın lehine bir karar olarak yorumlamıştı.