Ethem Sancak: Güler Sabancı’nın önerisiyle Brezilya fahri konsolosu oldum

Yayın tarihi: 18 Kasım 2022 Cuma 2:39 am - Güncelleme: 18 Kasım 2022 Cuma 2:46 am

AKP’den istifa ederek Doğu Perinçek’in liderlik ettiği Vatan Partisi’ne üye olan Ethem Sancak, iş insanı Güler Sabancı’nın referansıyla Brezilya fahri konsolosu olduğunu öne sürdü.

‘Biz Amerika’nın desteğiyle iktidara geldik” ifadelerinin ardından AKP’den ihracı istenen iş insanı Ethem Sancak, istifasını verip 2 Ağustos’ta Vatan Partisi’ne katıldı. 2006-2010 yılları arasında Brezilya’nın fahri konsolosluğunu yapan iş insanı Ethem Sancak, DW Türkçe’nin Gölge Diplomatlar araştırması kapsamında görevi nasıl üstlendiğini anlattı.

İstanbul’da Brezilya konsolosluğunun olmadığı dönemde göreve gelen Sancak, fahri konsolos olması için Brezilya’ya yapılan teklifin Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’dan geldiğini söyledi.

Ethem Sancak, “Brezilya ile ticari ilişkinizin olmamasına ve ülkenin dili olan Portekizce’yi de bilmemenize rağmen neden sizi görevlendirmek istediler?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ben Brezilya’ya defalarca gitmiştim, hayvancılık işini incelerken. Tarım işine girecektim. Dünyada ette bir numara Brezilya. Tarımlarını inceliyordum. Eski entelektüel birikimimden dolayı da Brezilya’yı biliyordum. Türkiye’de de (dönemin) Sayın Başbakan’la o zaman yakın bir arkadaşlığımız vardı. Onlar da herhalde bu özelliklerimden dolayı temsil görevini bana teklif ettiler. Beni onlara öneren de orada büyük işler yapan Sabancı Holding’in patronu hanımefendi. KORDSA (Sabancı Holding’e ait bir şirket) orada büyük işler yapıyor. ‘İyi temsil edilmek istiyorsanız. Düzgün bir fahri konsolosunuz olsun’ diyerek benim ismimi vermiş Güler Sabancı Hanımefendi. O zamanki Brezilya büyükelçisinin bana söylediği kadarıyla. Sormuşlar, soruşturmuşlar. Bu ‘hem bir iş adamıdır hem etkindir hem de Başbakan’ın sevdiği yakın arkadaşıdır, size de fayda sağlar’ diye. Büyükelçi bana o zaman öyle izah etmişti. (Dönemin) Cumhurbaşkanı Abdullah Bey o da ‘İyi olur’ deyince, Başbakan da ‘Çok iyi olur’ deyince işte görevi üstlendik.”

 

Ethem Sancak “aşığım” dediği Erdoğan’ı unuttu, Perinçek’e övgüler yağdırdı