Eski Korgeneral Metin İyidil 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı

Yayın tarihi: 11 Kasım 2022 Cuma 6:36 pm - Güncelleme: 11 Kasım 2022 Cuma 6:36 pm

Eski Korgeneral Metin İyidil, yeniden yargılandığı davada 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit’e ise 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Yargıtay’ın ikinci kez bozma kararı almasının ardından Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, tutuklu sanıklardan Metin İyidil mahkeme salonunda katılırken, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit ise bulunduğu cezaevinden ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI ÇIKTI

Mahkeme Başkanı, esasa ilişkin savunmaların tamamlandığını belirterek, sanıkların son sözlerini alacağını açıkladı. Söz verilen sanık İyidil, 6 yılı aşkın zamandır tutuklu yargılandığını söyleyerek, adil ve vicdani bir yargılama talep etti. İyidil, hakkındaki suçlamaların hukuki bir temel dayanağı bulunmadığını savunarak, “44 yıldır şerefle taşıdığım üniformama halel getirecek hiçbir davranışım olmamıştır. Sorumluluk duygusu ölümden ağır bir duygudur. O gece sorumluluk alanımda darbecilere karşı ilk emri veren benim” ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Koçyiğit ise yargılama sonunda suçsuz olduğunun ortaya çıkacağını inandığını dile getirerek, beraatini talep etti.

Avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık İyidil’e “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 15 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, sanık Koçyiğit’i aynı suçtan 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırarak, sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.