Eski İBB Başkanı Nurettin Sözen: Seferler durabilir

Yayın tarihi: 5 Nisan 2022 Salı 12:48 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2022 Salı 12:52 pm

Eski İBB Başkanı Nurettin Sözen, UKOME‘den ikinci kez dönen ulaşıma zam teklifini değerlendirdi. Sözen “İBB şu an İETT’yi sübvanse ediyor ancak öyle bir hale gelecek ki ‘Artık ben yapamıyorum’ diyecek” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi olağanüstü toplantısında dün İstanbul’da ulaşıma zam teklifi ikinci kez reddedildi.

İBB ve esnaf, akaryakıt zamlarını gerekçe göstererek, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam talep etmişti.

UKOME’deki karara İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tepki göstererek, “İETT’yi, metroyu, deniz ulaşımını, taksi, dolmuş ve otobüs esnafımızı batırmaya yönelik kararlara imza atanları kınıyorum. Bu noktadan sonra İstanbul’da toplu taşımada yaşanacak her türlü sorunun müsebbibi, vicdanını siyasete teslim etmiş malum UKOME üyeleri ve kurumlarıdır” açıklamasını yaptı.

Esnaf ise akaryakıta her gün zam geldiği için toplu ulaşımda tekerleklerin durma noktasına geldiğini vurguladı. TELE1’e konuşan Eski İBB Başkanı Nurettin Sözen de benzer bir durumdan bahsetti, “Belli noktadan sonra ulaşım bile durabilir” dedi.

UKOME’nin bakanlık lehine değiştirilen yapısına da dikkat çeken Sözen “İBB batmaz halk farkında. Halk zarar görür ama siyaseten bu oyunu oynayanlar kaybeder” ifadesini kullandı.

İstanbul’da ulaşıma zam teklifine UKOME’den ikinci ret

‘BELLİ BİR NOKTADAN SONRA ULAŞIM DURABİLİR’

Sözen’in sorulara yanıtları şöyle oldu:

*UKOME’nin yapısındaki değişiklik, İBB’nin karar alamama durumu… Bunlar için “İBB ve iştiraklerini batırma projesi” yorumları yapılıyor? Siz katılıyor musunuz?

UKOME belediyenin çok önemli bir organı. Şimdi sübvanse ediyor İBB, İETT’yi. Bu durum zamanla öyle bir hale gelecek ki İBB artık ben yapamıyorum diyecek. İETT de otobüs sayısını azaltacak ve belli noktadan sonra ulaşım durabilir. Bu bilinen bir oyun ve bence sokaktaki insan da bu oyunun farkında. UKOME’deki karar Saray’dan yönlendiriliyor. Örneğin Sultanahmet Meydanı kararı da öyle, ilk defa İBB’ye yasaklandı…

‘İBB BATMAZ BU OYUNU OYNAYANLAR KAYBEDER’

*UKOME’nin eski yapısı nasıldı? Siz istediğiniz kararı alabiliyor muydunuz?

UKOME, İBB’nin ihsas kurumudur ama şimdi bu merkezde çoğunluğu hükümet yanlıları aldı. Eskiden UKOME’de sorun olmazdı. UKOME’de konunun uzmanları tavsiyelerde bulunur ve ona göre kararlar alınırdı. Şimdi yapının değişmesiyle belediye başkanlığından ne teklif gelirlerse ona karşı çıkıyorlar.

5 bin yeni taksi teklifi de bir örnek. Burada sadece halk zarar görmüyor, özel halk otobüslerinin sahipleri de zarar görüyor. İBB batmaz halk oyunun farkında. Halk zarar görür ama siyaseten bu oyunu oynayanlar kaybeder.

‘HÜKÜMET ŞAŞKIN’

*’İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder’ denir. Sizce bu engellemelerin siyasete, seçimlere nasıl bir etkisi olur?

Hükümet partisi şaşkın durumda. Aldığı kararlarına kendisi lehine veya aleyhine olup olmayacağını hesap edemiyor. Köşeye sıkışmış. Bu UKOME kararları iktidarın aleyhine çalışır. Genel seçimlerde de aleyhine çalışır. İktidar partisi ekonomik ve siyasi sıkıntılardan dolayı çok zor durumdalar.

‘İMAMOĞLU’NU BAŞARILI BULUYORUM’

*Peki son olarak İmamoğlu’nun bu engellemelere rağmen performansını nasıl buluyorsunuz?

Hep söylerim belediyecilik, yerel yönetimler sosyal demokratların işidir. İmamoğlu’nu da tabii ki başarılı buluyorum.