Esad’ı Moskova’da ağırlayan Putin ‘dış güçleri’ eleştirdi

Yayın tarihi: 14 Eylül 2021 Salı 10:56 am - Güncelleme: 14 Eylül 2021 Salı 10:56 am

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Moskova’da bir araya geldi. Görüşmede Putin, Suriye’de bulunan yabancı güçleri eleştirdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova’ya sürpriz bir ziyaret düzenleyerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in Esad’ı son seçimleri kazanması nedeniyle tebrik ettiği belirtildi. Açıklamada, Rusya liderinin Birleşmiş Milletler (BM) kararı olmaksızın Suriye’de bulunan yabancı güçleri uluslararası hukuk temelinde eleştirdiği vurgulandı.

Sputnik’te yer alan habere göre, Esad’ın doğum gününü de kutlayan Putin, ‘Suriye’de terör faaliyetlerinin hala devam ettiğini’ belirterek, şunları söyledi: “Ne yazık ki, sadece bölgenin bir kısmını kontrol etmekle kalmayıp aynı zamanda sivilleri terörize etmeye devam eden teröristlerin direniş yatakları hala var. Bununla birlikte, mülteciler aktif olarak kurtarılmış bölgelere geri dönüyor. Sizin davetiniz üzerine Suriye’deyken, insanların aktif olarak evlerini restore ettiğini, barışçıl bir hayata geri dönmek için çalıştığını kendi gözlerimle gördüm.”

Putin ayrıca, Suriye’deki yabancı silahlı güçlerin varlığının ülkenin bütünleşmesini engellediğini söyledi: “Bana göre asıl sorun, nihayetinde, Birleşmiş Milletler kararı ve sizin rızanız olmaksızın ülkenin belirli bölgelerinde yabancı silahlı kuvvetlerin bulunmasıdır ki bu da uluslararası hukuka açıkça aykırıdır.”

PUTİN’DEN SEÇİM TEBRİĞİ

Putin görüşmede Esad’ı hem 11 Eylül’deki doğum günü hem de seçimleri kazanması nedeniyle kutladı. Putin, “Sonuçlar, halkın size güvendiğini ve son yıllardaki tüm zorluklar ile trajedilere rağmen, toparlanma ve normal hayata dönmeyi sizinle ilişkilendirdiğini gösteriyor” dedi.

ESAD: ULUSLARARASI TERÖR SINIR TANIMIYOR

Esad da görüşmede, iki ülkenin hem militanların ele geçirdiği toprakları özgürleştirmek hem de evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacıların dönüşü konusunda önemli başarılar kaydettiğini belirtti. Esad, “Uluslararası terörizmin sınır tanımadığı ve dünyada bir enfeksiyon gibi yayıldığı düşünüldüğünde, şunu söyleyebilirim ki ordularımız tüm insanlığı bu kötülükten korumak konusunda çok büyük bir katkıda bulundu” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Putin’in iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 250 oranında arttığını söylediği, ikilinin askeri ve siyasi işbirliğinin yanı sıra Covid-19 pandemisini de ele aldığı belirtildi.

Esad’dan hayatını kaybeden askerler için flaş hamle