Ermeni güçleri kabul etti, Karabağ’da ateşkes sağlandı

Yayın tarihi: 20 Eylül 2023 Çarşamba 1:16 pm - Güncelleme: 20 Eylül 2023 Çarşamba 1:16 pm

Azerbaycan‘ın ‘terörle mücadele operasyonu’ başlattığı Karabağ‘daki Ermeni güçleri, Rusya barış gücünün teklif ettiği ateşkesi kabul etti. Azerbaycan da anlaşmaya varıldığını onayladı.

Azerbaycan’ın 19 Eylül Pazartesi günü ‘terörle mücadele operasyonu’ başlattığı Karabağ’daki ayrılıkçı Ermenilerin ateşkesi kabul ettiği açıklandı.

Azerbaycan Karabağ’a operasyon başlattı

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Karabağ’daki Ermeni güçleri, konuya ilişkin açıklama yaparak, Rusya barış güçlerinin ateşkes teklifini kabul ettiklerini duyurdu. Azerbaycan güçlerinin cephe hatlarından geçerek pek çok önemli noktayı ele geçirdiği belirtilen açıklamada, ‘dünyanın bu esnada durup izlediği’ savunuldu. Bu şartlar altında çatışmaları durdurmaktan başka seçenek kalmadığı ifade edilen açıklamada, söz konusu ateşkes kararının bugün yerel saatle 13.00 itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.

AZERBAYCAN’DAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da bu açıklamanın ardından bir açıklama yaparak Karabağ’da ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını teyit etti. Bakanlık, Karabağ’daki ayrılıkçı Ermeni güçlerin ‘silah bırakmayı, savaş ve askeri pozisyonlarından ayrılmayı ve tamamen silahsızlanmayı’ kabul ettiğini bildirdi. Buna göre, Ermeni güçlerin tüm silah ve ağır silahlarının Azerbaycan ordusuna teslim edilmesi gerekecek.

Rusya’nın Interfax ajansı, Karabağ Ermenilerinin, Rus barış güçlerinin ateşkes şartlarını kabul ettiğini duyurmuştu. Buna göre, ateşkes anlaşması, ayrılıkçı güçlerin dağılması ve tüm ağır silahlarını geri çekmesi anlamına gelecekti. Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan’ın çatışmalara son verme ve silahsızlanma talebini kabul ettiğini aktaran ajans, Karabağ temsilcilerinin 21 Eylül’de Azerbaycanlı yetkililerle bir araya geleceği bilgisini verdi.