Erdoğdu: Bir ülke kobay gibi kullanılamaz

Yayın tarihi: 19 Kasım 2021 Cuma 1:57 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2022 Pazartesi 5:18 pm

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kürsüye çıkarak Türkiye ekonomisinin mevcut durumu hakkında konuşma yaptı. Konuşmasını sosyal medya hesabından paylaşan Erdoğdu “Umarım durumun vahametini anlatabilmişimdir” sözlerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğdu’nun meclis konuşmasından önce çıkan söylemler şu şekilde:

Eğer bir ülkede enflasyon yüksekse faizi düşürmek pek mümkün olmuyor. Faiz enflasyonun sebebidir teorisi bu ülkeye çok büyük zarar veriyor. Enflasyon kanserse faiz kemoterapidir, kanser olduğunuz için kemoterapi alırsınız. Son iki ay içinde toplamda 3 puan faiz indirdik, faizi indirdiğimiz sırada dolar kuru 8 Türk lirasıydı şu an itibaren 11 Türk lirası. Biz faizi 3 puan indirdik diye kur yaklaşık yüzde 30 arttı. Bundan sonra ne olacak? Bizim birçok üretimimiz ithalata bağlı olduğu için maliyet enflasyonu kaynaklı olarak kur, enflasyonu yükseltecek. Yüzde 30 Kur artışı yüzde 15 enflasyonu artıracak. Enflasyon artınca ne olacak? Doğal olarak faiz artacak. Faiz enflasyonun altında kalamayacağı için bu iktisada aykırı olacağı için 15 puan faiz artmış olacak. Yazık günah değil mi? Bu tip hatalar yapılamaz” dedi.

“BİR ÜLKE KOBAY GİBİ KULLANILAMAZ”

Knouşmasının devamında Erdoğdu “Bakın bundan sonra ne olacak? Bu faiz indiği için kur bu kadar fırladı ya ilk enflasyon roketleyecek. Samimiyetle, partizan bir körlük içinde söylemiyorum; Enflasyon açıklandığı gibi yüzde 20 değil. Türkiye’de enflasyon yüzde 50. Milyonlarca ücretli çalışan insan fakirleşiyor.” dedi.

“KARABORSA BAŞLAYABİLİR”

Gelecek günlerde yaşanacak sıkıntıların tekrar tekrar altını çizen Erdoğdu “İlaçta, şekerde karaborsa başladı çünkü artık biz fiyatları çok yüksek olduğu için ithal bile edemiyoruz. eğer bu şekilde gidersek Sosyal patlamanın eşiğindeyiz. Her gün çok acı olaylarla karşılaşacağız. İntiharlar, borcunu ödeyemediği için suç oranlarının artması… Bir sosyal patlamanın eşiğindeyiz arkadaşlar. Yarın göreceğiniz o acı olayların temelini bugünler oluşturuyor. Bizim ekmek gibi su gibi dövize ihtiyacımız var. Sizden rica ediyorum ekonomi yönetimini uyarın” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

 

Aykut Erdoğdu: 128 milyar dolar borç bankalar üzerinden vatandaşa yüklenecek – MERCEK