Erdoğan’ın yeni anayasa için ‘Tüm partilerle görüşeceğiz’ CHP’den ilk yanıt

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 7:55 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 7:55 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın “En ideal anayasa metnini bulmak için gelin konuşalım, tartışalım, müzakere edelim ama bu süreçten kaçmayalım” açıklamasına CHP’den ilk yanıt geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla zaman zaman gündeme gelen ‘yeni anayasa’ tartışmaları sürüyor.

Erdoğan bugün de 12 Eylül darbesinin 43’üncü yıl dönümünde Ulucanlar Cezaevi’ndeki konuşmasında darbe anayasasının değişmesi gerektiğini söyleyerek düğmeye bastıklarını söyledi. Erdoğan “Buradan tüm siyasi partilere, STK’lara, akademi mensuplarına sesleniyorum. En ideal anayasa metnini bulmak için gelin konuşalım, tartışalım, müzakere edelim ama bu süreçten kaçmayalım” dedi. Parlamentodaki tüm gruplarla konuşacaklarını ve görüşeceklerini söyleyen Erdoğan, “Onlar da olumlu bakarlarsa yolumuza devam edeceğiz. Olursa olur, olmazsa olmaz. Bize düşen kapıları çalmak” ifadesini kullandı.

Erdoğan’dan 12 Eylül’ün yıl dönümünde bir anayasa değişikliği çıkışı daha

CHP’DEN İLK AÇIKLAMA: KLASİK BİR TAYYİP ERDOĞAN DAVRANIŞI

Erdoğan’ın açıklamasının ardından gözler muhalefet partilerine çevrildi. Gerçek Gündem’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır şunları dedi:

“Anayasa’dan bahsediyoruz, bir uzlaşı metninden bahsediyoruz. Orada bile iki partinin yaptığını söylüyor. Gerçek bir anayasa için tüm gruplar oturur, gerçek bir çalışma yapar ve ortaya koyar. Toplumun yüzde 90’ının kabul edeceği özgürlükçü, hukukun üstünlüğünün önünü açan birçok mağduriyete son verecek anayasa mı? Yoksa gündemi değiştirmek için her zaman ortaya attığı bir Recep Tayyip Erdoğan davranış biçimi mi? Böyle bir anayasa meşru değildir. Meşru bir anayasa toplumun en az yüzde 90’ını kapsar. Bu konuda kendisini samimi göremiyorum. Klasik bir Recep Tayyip Erdoğan davranışı.”

Kemal Kılıçdaroğlu: İktidarını 12 Eylül’e borçlu olanlar darbelerle hesaplaşamaz

‘PARTİ OLARAK DEĞERLENDİRİR KARAR VERİRİZ’

Başarır “Hukukun üstünlüğü, hukuk devletinin ilkelerinin egemen olması için yeni anayasanın çok geniş kapsamlı uzlaşı ile yapılması gerekir. Bunun için de tüm tarafların samimi olması lazım” dedi. Başarır, Erdoğan’ın ‘tüm gruplarla görüşeceğiz’ açıklamasına ilişkin olarak ise ‘parti olarak bunu değerlendirir ve bir karar veririz” diye kaydetti.

‘TOPLUMUN TÜM BİREYLERİNİ KAPSAMALI’

Darbe hükümeti tarafından hazırlanan ve yürürlüğe sokulan Anayasanın bir darbe sonucunda antidemokratik yöntemle gelen bir anayasa olduğunu hatırlatan Başarır “Tüm toplumu kucaklayacak, çağdaş bir anayasa tabii ki bir ihtiyaçtır ama dediğim gibi bununla ilgili toplumun tüm bireylerini kapsayacak olması lazım. Yani Recep Tayyip Erdoğan’ın gözüyle değil 85 milyonun gözüyle hazırlanmalı” ifadesini kullandı.