Erdoğan’ın ‘sürtük’ sözüne ilk suç duyurusu

Yayın tarihi: 2 Haziran 2022 Perşembe 11:28 am - Güncelleme: 2 Haziran 2022 Perşembe 11:34 am

Gezi eylemcilerine “Sürtük” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ilk suç duyuruları yapıldı.

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Gezi eylemcilerine “sürtük” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

HKP avukatları, savcılığa verilen dilekçede Erdoğan’ın “hakaret” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlarını işlediği belirtildi. Erdoğan hakkında soruşturma ve kamu davası açılması istenen dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Şüpheli Recep Tayyip Erdoğan benim ve benim gibi ülkenin onuru, bağımsızlığı, doğası ve ağaçları için barışçıl bir şekilde eyleme geçen milyonlarca kişiye; işçiye, emekçiye, kadına, erkeğe, gençlere, yaşlılara ve çocuklara özetle tüm halkımıza ağza alınmayacak şekilde iftiralarla dolu hakaretler etmiştir. Bu nedenle bu suç duyurusunu bu hakaretleri kabul etmeyen, bu yalanlara inanmayan tüm işçi, emekçi, kadın, erkek, genç ve yaşlılar adına, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ diyen milyonlar adına, bu eylemlerde katledilen ve eğer aramızda olsalardı bizimle birlikte bu suç duyurusunu vereceğine inandığım Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan adına veriyorum.”

HKP avukatları sosyal medyada da vatandaşlara dilekçeyi kişisel bilgilerini doldurup imzalayarak cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunma çağrısı yaptı.

Erdoğan’dan ‘sürtük’ hakareti

‘Sürtük’ sözünü hakaret sayan mahkeme ceza vermişti

CHP’Lİ VEKİL DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da Erdoğan hakkında, sarf ettiği “sürtük” kelimesinden dolayı suç duyurusunda bulundu. Kılıç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın onurlu Gezi direnişine katılan yurttaşlarımız hakkında sarf ettiği #sürtük sözünden dolayı hakkında suç duyurusunda bulundum. #GeziyeÖzgürlük #Gezi9yasinda” ifadesini kullandı.

Erdoğan, dün AKP Meclis Grup Toplantısı’nda Gezi direnişine katılanları kast ederek “Düşünün Dolmabahçe Bezm-i alem Valide Sultan Camii’nin içinde bu eşkıyalar, bu teröristler bira şişeleriyle, bira kutularıyla adeta caminin içini pislemişti. Bunlar böyle. Bunlar çürük, bunlar sürtük” ifadelerini kullanmıştı.

Merdan Yanardağ’dan çağrı: Erdoğan’ın ‘sürtük’ sözüne tüm yurttaşlar dava açmalı

Eski AKP’li Bakan’dan Erdoğan’a ‘sürtük’ tepkisi