Erdoğan’ın ‘sokak tehdidi’ne muhalefetten sert tepki

Yayın tarihi: 5 Ocak 2022 Çarşamba 3:03 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2022 Çarşamba 6:21 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın “Sokaklara döküleceklermiş, ya siz 15 Temmuz’u görmediniz mi?” sözlerine muhalefetten art arda tepkiler geldi.

Siyasetin gündeminde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ’15 Temmuz hatırlatmalı sokak’ mesajı var. Konuyla ilgili ilk açıklamaları yapan muhalefet partileri “tehdit” değerlendirmesinde bulundu.

Dün partisinin il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan, muhalefeti hedef alarak, “Utanmadan, sıkılmadan sokaklara döküleceklermiş, meydanlara döküleceklermiş. Siz 15 Temmuz’u görmediniz mi? Nereye dökülürseniz, dökülün. 15 Temmuz’da sokağa dökülenlere bu millet nasıl dersini verdiyse siz de dökülün, siz de aynı dersi evvel Allah alırsınız. Biz de Cumhur İttifakı olarak hepinizi önümüze katarız ve gideceğiniz yere kadar kovalarız” dedi.

Erdoğan: Sokaklara döküleceklermiş, ya siz 15 Temmuz’u görmediniz mi?

KILIÇDAROĞLU: SOKAĞA ÇIKMAYACAĞIZ, SANDIKTA GEREĞİNİ YAPACAĞIZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın açıklamalarına verdiği ilk yanıtta, “Ey Saraydaki Şahıs, oy oranlarını gördükçe dilinin söylediğini kulakların duymaz oldu. Bugün resmen iç savaş naraları atmaya başladın. Bu millet bunları yemez! Bu millet sen ve sülalen saraylarda yaşayasınız diye sokaklarda kan dökmeyecek” dedi.

Bugün de Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın bu sözlerini ‘gülümseyerek’ yorumladığını söyledi. CHP lideri, partili arkadaşlarına, “Taşkınlık yapmayacaksınız, sokağa çıkmayacaksınız, sabırla sandığı bekleyeceksiniz” dediğini, buna karşılık Erdoğan’ın ‘hayal aleminde yaşadığı için’ sokaklara çıkılması talimatı verilmiş gibi algı oluşturduğunu belirtti.

Erdoğan tehdit etti, Ömer Çelik Kılıçdaroğlu’na yüklendi

AKŞENER: ERDOĞAN PSİKİYATRİSTE GÖRÜNSÜN?

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal’la görüşmesi sonrasında konuya değinen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ‘sokak’ çağrısının herhangi bir muhalefet partisinden gelmediğini belirterek, “Sokakta mücadele etmek, sokağa dökülmek gibi kimsenin ağzından çıkmamış. Bir cumhurbaşkanı ve bir partinin genel başkanı çıkmış ‘sokağa döküleceklermiş’ diyor. Nerden baksanız acayip, nerden baksanız saçmalık. Ben sayın Erdoğan’ın derhal bir psikiyatriste görünmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu: Sokağa çıkmayacağız

DAVUTOĞLU: CUMHURBAŞKANI SOKAĞA ÇIKILSIN İSTİYOR

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da, Erdoğan’a tepki göstererek “Cumhurbaşkanı sokağa çıkılsın istiyor” dedi. KRT TV’ye konuşan Davutoğlu, şunları söyledi:

“Bir provokasyon varsa önce devleti yönetenin bu provokasyona dur demesi gerekiyor. Şimdi sayın Cumhurbaşkanı kendisi provokasyon yapıyor neredeyse. Burada Cumhurbaşkanı’nın, özellikle ekonomideki kriz sonrasında Çin Modeli ekonomi ile birlikte bir tercihte bulunduğu kanaatindeyim. Seçime gidene kadar Türkiye’yi gittikçe artan bir gerilim ve kendi tarafını konsolide etmek, oradan kopuşları. Bir suçlu varsa niye sen kovalıyorsun? Anayasal bir suç işlenecekse emniyet, hukuk, yargı gider çözer. Sen bir devlet adamı olarak ‘Ben kovalayacağım’ dediğin anda soru şu; ‘Kim bu kovalananlar’. Cumhurbaşkanı sokağa çıkılsın istiyor. Sokağa çıkılsın ki kendisi de kendi taraftarlarını sokağa çıkarabilsin. Bu gerilimde AK Parti çözülüyor. Haklı olarak AK Parti kitleleri ‘Bunun için mi oy verdik’ diyor. Bir sene önce eleştiriler, ‘Cumhurbaşkanı doğru yapmaya çalışıyor ama etrafı yetersiz’; sonrası, ‘Cumhurbaşkanı yanlış yapıyor galiba’; şimdi ise Cumhurbaşkanı’na sert eleştiriler var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün o gecenin mirasını kendi şahsi iktidarı için kullanmaya çalıştı. Nice şehit hikayeleri dinledik. Ertesi gün de o gece de gazilerle konuştuğumda neler neler gördüm. Şimdi sorsa halk; ‘15 Temmuz’un 251 şehidimizin, binlerce yaralımızın hukukuysa sen 15 Temmuz’un arkasındaki fail olarak Birleşik Arap Emirlikleri’ni işaret etti; sen Birleşik Arap Emirlikleri’ni işaret ettin, şimdi niye en iyi ilişkileri kuruyorsun? Niye kol kola giriyorsun?’ Ha girmeleri bana kalırsa yanlış değil. Ama yanlış olan şu; elinde delil yoksa bir ülkeyi suçlamayacaksın. Eğer delil varsa o ülkeden hesap soracaksın. Türkiye öyle küçük bir ülke değil. Neden 15 Temmuz’un faili olarak gördüğünüz aktörlerle şimdi yan yanasınız?”

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a ’15 Temmuz’ yanıtı: Bu millet sokaklarda kan dökmeyecek!

BABACAN: KARARNAMEDEN KALAN ZAMANDA KABADAYILIĞA MI BAŞLADINIZ?

Partisinin haftalık değerlendirmesinde toplantısında konuşan DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise Erdoğan’ın açıklamalarını “tehdit” olarak değerlendirdi ve şöyle konuştu:

“Ya 15 Temmuz’da dersini alan darbeciler. O dersi verenlerde demokrasiye sokakta sahip çıkan vatandaşlar. Hiç kimse o kıymetli mücadeleyi günlük siyasetle kirletmeye kalkmasın. Ama varsa yoksa tehdit ya başka dil bilmiyorlar. Buradan soruyorum sayın Erdoğan sizin maksatınız nedir? Sahiden çok merak ediyorum. Bu ülkenin insanlarını kutuplaştırmak, ayrıştırmaktan bıkmadınız mı? Yaptıklarınız yetmiyor mu? Gece yarısı kararname imzalamaktan arta kalan zamanda kabadayılığa mı başladınız?

Bu arada arkadaşlar kimsenin sokağa çıktığı da yok ha. Gölge boksu yapıyor. Zihninde hayali düşmanları yaratmış onlarla oynuyor. 15 Temmuz’da sokağa çıkıp demokrasiye sahip çıkan vatandaşlarımıza haksızlık yapıyor. Sayın Erdoğan’a barışçıl protestonun anayasal hak olduğunu da hatırlatmak isterim. Bağlı kalacağına yemin ederek göreve başladığın anayasayı bir karıştır oku ya. Kendisine önce bir sakin olmasını tavsiye ediyorum. Eğer niyetiniz bu ülkede bir karışıklık çıkarıp nemalanmaksa da hiç boşuna uğraşmayın. Bu millet uyandı artık. Çünkü yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Kimse inanmıyor bitti o dönem.”

Meral Akşener: Erdoğan’ın derhal bir psikiyatriste görünmesini tavsiye ediyorum