Erdoğan’ın New York kozu ‘Yahudi lobisi’

Yayın tarihi: 12 Eylül 2022 Pazartesi 9:55 am - Güncelleme: 12 Eylül 2022 Pazartesi 9:55 am

Yılmaz Polat

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler yıllık genel kurulu toplantıları dolayısıyla New York’a geliyor.

Erdoğan’ın programı henüz belli değil. 20 Eylül’de genel kurulda konuşacağı bilgisi var. Şüphesiz her yıl olduğu gibi ikili temasları olacak. Ayrıca AKP yanlısı derneklerin organize ettiği toplantılara katılacak.

AKP Yönetimleri ne zaman dış politikada yalnızlaşsa ve ülkede ekonomik kriz olsa ABD’de finans çevreleri, Beyaz Saray ve Kongreye ulaşmak için Yahudi kuruluşlarına yaklaşıyor. Erdoğan’ın New York programının ağırlık merkezinde bu kez de ‘Yahudi Lobisi’ olacağı öğrenildi.

Türk ekonomisi ‘Yahudi lobisine’ emanet

Türk tarafının önceliği Erdoğan’a ABD Başkanı Joe Biden’la bir görüşme ayarlayabilmek. Her ne kadar Reuters haber ajansı üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırarak verdiği bir haberinde, Biden’la Erdoğan’ın görüşebileceğini yazdıysa da bu konuda henüz Amerikan tarafından teyit eden bir cevap yok.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İsrail Cumhurbaşkanı Herzog görüşmesinin alt yapısını Washington’da hazırlayan Büyükelçi Murat Mercan’ın, ABD’de etkili ‘Ortodoks Yahudilerin’ önde gelen isimleri arasında yer alan lobici Ezra Frienlander ile Musevi din adamı Haham Rabbi Marc Scheneir’la proğram üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

Erdoğan-Herzog görüşmesinin müthiş perde arkası!

Erdoğan’ın talimatıyla ABD’deki Yahudi Lobisi’ne yakınlaşma politikası izleyen AKP’li Büyükelçi Mercan, Erdoğan’a ‘Yahudi Cesaret Ödülü’ veren Yahudi lobisinin en etkin isimlerinden ADL (Anti Defamation League- İftira ile Mücadele Birliği) Onursal Başkanı Abraham Foxman’la bir süre önce bir araya gelmişti.

Bu arada Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Yair Lapid’le yapacağı görüşme hemen hemen kesinleşmiş görünüyor.

Erdoğan yönetimi Ortodoks Yahudi lobiciyle anlaştı

Türkiye’nin BM temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu New York’ta Yahudi kuruluşlarıyla temaslarına devam ederken, Washington Büyükelçisi Mercan, ABD Dışişleri Bakanlığı ABD Antisemitizmle Mücadele Özel Temsilcisi Büyükelçi Deborah Lipstadt’la görüştü.

Görüşmede, islamofobi, antisemitizm ve nefret suçlarıyla mücadelenin yanı sıra Erdoğan’ın ziyaretinin ele alındığı bildirildi. Mercan, ABD’deki Musevi kuruluşları üzerindeki etkisiyle bilinen Lipstad’ı Türkiye’ye davet etti.

Büyükelçi Mercan ayrıca Dışişleri Bakanlığı Dini Özgürlükler Temsilcisi Büyükelçi Rashad Hussain’le de görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı, yıllık Dini Özgürlükler Raporu’nun sonuncusunda Türkiye’yi sert biçimde eleştirmişti. Raporda, RTÜK’ün ‘toplumun dini değerlerine hakaret ettikleri’ gerekçesiyle TELE1 ve Halk TV’yi para cezasına çarptırdığı yer almış, RTÜK’un bu adımları, hükümeti eleştiren bağımsız medya kurumlarına karşı sıkça uygulanan bir misilleme aracı olarak nitelenmişti.

Erdoğan Manhattan’daki TÜRKEN Vakfı yurdunu açacak mı?

New York’ta Erdoğan-Biden görüşmesi olacak mı? sorusu cevap ararken, bir diğer soru da Manhattan’daki yapımı devam eden TÜRKEN Vakfı’nın öğrenci yurdu olarak inşa edildiği söylenen 21 katlı gökdelenin açılışıyla ilgili.

Erdoğan’ın Ensar ve Türgev Vakıfları’nın ABD uzantısı olan Türken yurdunun açılışını yapmak istediği biliniyor. Ancak inşaat çeşitli nedenlerden ötürü henüz tamamlanamadı. Erdoğan inşaat halindeki binanın açılışını yapar mı? bilinmiyor. Erdoğan’ın seçime kadar ABD’ye tekrar gelme olasılığı zor görünüyor. Şüphesiz daha sonra da ‘seçimde iktidar el değiştirirse’ sorusu geliyor.

TÜRKEN-USA’ya 5 milyon dolarlık haciz davası

 

 

TÜRKEN’i yazan Yılmaz Polat anlattı: ABD Adalet Bakanlığı’na Ensar ve TÜRGEV başvurusu yapıldı