Erdoğan’ın köylüleri kazandı! HES yapan şirkete ceza yağdı

Yayın tarihi: 15 Şubat 2020 Cumartesi 5:22 pm - Güncelleme: 15 Şubat 2020 Cumartesi 5:22 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Güneysu ilçesindeki ‘yol inşaatı’nın hidroelektrik santrali projesi (HES) çıkması sonucu yurttaşlar Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulundu. İnşaat durdurulurken, ‘yol yapıyoruz’ yalanını söyleyen şirkete para cezası kesildi.

Güneysu’da vatandaşlar, iki sene önce başlayan inşaatı yol yapımı sandı. Ancak yapılanın yol değil, beş sene önce Danıştay’ın iptal ettiği HES projesi olduğu anlaşıldı. Köylüler, HES’in durdurulması için hem dava açtı hem de CİMER’e şikayet ettiler. CİMER projeyi durdururken şirkete para cezası kesilmesini de sağladı.

Hürriyet’ten Ayten Alp’in haberine göre HES’in ikinci kez iptali için 15 Ocak’ta idare mahkemesine başvuran, ardından imza kampanyası başlatan Güneysulular, hukuksuz HES projesini 30 Ocak’ta da CİMER’e şikayet etti. Şikayet başvurusunda, Güneysu Alicik I ve II HES projesinin yasal izinleri alınmadan inşaatına başlandığı, bu nedenle durdurulması istendi.

CİMER’e yapılan şikâyet, DSİ Bölge Müdürlüğü aracılığıyla yanıtlandı. CİMER’in ilettiği DSİ yazısında, hem şirkete para cezası kesildiği hem de projenin ivedilikle durdurulmasının istendiği belirtilerek özetle şöyle dendi:

Bölge Müdürlüğümüzce proje sahasında yapılan incelemelerde yer teslimi yapılmadan cebri boru imalat çalışmalarına başlandığı tespit edilmiş olup, 6200 sayılı Kanun ve Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında şirkete idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca gerekli tüm yasal izinler alınıncaya kadar her türlü güvenlik önlemi alınarak sahadaki projeye ait çalışmaların ivedilikle durdurulması gerektiği şirkete bildirilmiştir.