Erdoğan’dan Nobel çıkışı: Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir

Yayın tarihi: 10 Aralık 2019 Salı 4:43 pm - Güncelleme: 10 Aralık 2019 Salı 7:16 pm

Nobel için  “Kendisini tüketmiş, ideolojik bir kurum” olarak tanımlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan “Mesela Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir. Niye mantık budur… Anlayış budur…” ifadelerini kullandı. Konuşmasında Nobel ödüllü iki Türk’ten birisi olan Aziz Sancar’a ayrı bir parantez açan Erdoğan’ın, “terörist” sözüyle Orhan Pamuk’u mu kast etti sorularını gündeme getirdi.

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen “Her İnsan Bir Dünya” temalı programda konuştu.

Erdoğan, “Cumhurbaşkanı olma yolunda olmazsa olmaz nelerdir?” sorusuna “Hak, hukuk, adalet” diye yanıt verdi.

Erdoğan, kimi hedef aldı? Saray’dan ‘Orhan Pamuk’ açıklaması

AKP’li Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Ankara’da 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle ‘Her İnsan Bir Dünya’ temalı programa katıldı.

Erdoğan, soru-cevap kısmında “Cumhurbaşkanı olma yolunda olmazsa olmaz nelerdir? Gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Hak, hukuk, adalet… Bizim olmazsa olmazımız kavramlarımızdır. İşin tabii ekonomik boyutu da var. Alınan mesafeler çok açık ortada. İstediğimiz Türkiye’yi dünyada ilk 10’un içine sokmak.”

Erdoğan “Dünya tarihinde beğendiğiniz liderler kimler? Sizin zihin dünyanızı inşa etmenizde örnek aldığınız düşünürler, mütefekkirler kimlerdir” sorusuna ise “Bizim için önder, rehber diye baktığımız zaman geçmişten bugüne dediğimizde tek önderimiz sevgili Peygamberimizdir” diye yanıt verdi.

Erdoğan beğendiği liderleri açıkladı

NOBEL’E TEPKİ

Erdoğan konuşmasında bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü’nün Bosna- Hersek’te yaşanan soykırımı inkâr eden ve savaş suçlularını savunan ırkçı Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesine tepki gösterdi.

Erdoğan “Nobel kendini tüketmiştir. Nobel tamamıyla siyasi, ideolojik davranan bir kuruluş konumundadır. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktu. Türkiye olarak bu törene kesinlikle katılmayacağımızı belirttik. Niçin? Böyle bir katili ödüllendirmek aslında, zulüm ile ortak hareket etmektir.” dedi.

NOBEL’LE İLGİLİ AÇIKLAMASI KAFALARI KARIŞTIRDI

Nobel’i kendisini tüketmiş, ideolojik bir kurum olarak tanımlayan Erdoğan, Nobel Komitesi’nen Türkiye’den de daha önce ‘bir teröriste’ ödül verdiğini savundu.

Erdoğan şunları söyledi;

*Bizim de Nobel’e artık ideolojik olan yaklaşımlarından başka hiçbir özelliğinin olmadığını ortaya koymak suretiyle.. Sadece şuan verdikleri ödül değil, bundan önce verdikleri ödüllerde de hep bunlara dikkat etmişlerdir.

*Mesela Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir. Niye mantık budur… Anlayış budur… Bundan sonra da bunlar böyle devam edecekler. Hiçbir zaman objektif bakıp evet bu ilim adamıdır biz buna ödül verelim…

*Örneğin Aziz Sancar hocamıza vermiş oldukları ödül gibi orada tartışılacak herhangi bir şey söz konusu değil. Niye ilmiyle bir defa temayüz etmiş olan bir hocamızdır. Eyvallah… Biz de alkışlarız…

ŞİMDİYE KADAR İKİ TÜRK ALDI

Aziz Sancar’ın ismini zikrederek tartışmadan ayıran Erdoğan’ın “terörist” sıfatını Orhan Pamuk için mi kullandı sorularını gündeme getirdi.

Nobel ödüllerini şimdiye kadar Edebiyat dalında Orhan Pamuk ile Kimya dalında Aziz Sancar alabildi.

“NOBEL ÖDÜL VERSE ALMAM”

Erdoğan, sunucunun “Nobel size de ödül vermek isterse?” sorusuna ise “Almam” diye yanıt verdi.

ERDOĞAN TELEFONLA TEBRİK ETMİŞTİ

2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Orhan Pamuk’u o dönem Başbakanlık koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan da tebrik etmişti.
Dönemin Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, “Sayın Başbakan, ABD’de bulunan Orhan Pamuk’la yaptığı telefon görüşmesinde, Nobel Ödülünün bir Türk yazarına verilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek kendisini tebrik etti. Pamuk da teşekkür ederek, memnuniyetini ifade etti.” demişti.