Abdülkadir Selvi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MKYK üyeleriyle yaşadığı anayasa diyaloğunu köşesine taşıdı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MKYK üyelerine "bizim yeni anayasa için belirlenmiş bir ilkemiz, kriterimiz yok. Onun için ‘Yeni anayasada şunu yapacağız, bunu yapacağız’ demeyin. " dediğini söyleyen Abdülkadir Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet’in yüzüncü yılını yeni bir anayasa ile taçlandırma çağrısı yapmış, “Tercihimiz tüm siyasi partilerimizin bu sürecin içinde yer almasıdır” demişti.
Erdoğan, yeni anayasa konusunda STK’lar dahil tüm kesimleri katkı vermeye davet etmiş, “Ne kadar değiştirirsek değiştirelim, anayasanın ruhuna derç edilen darbe ve vesayet izini silmek mümkün olmuyor” diye konuşmuştu.
Ancak gözden kaçan bir nokta vardı. Erdoğan ısrarla yeni bir anayasa yapma çağrısında bulunurken, tüm kesimleri buna katkı yapmaya davet ederken, yeni anayasa şöyle olacak ya da böyle olacak diye bir açıklamadan kaçınmıştı.
Erdoğan’ın çağrısı üzerine yeni anayasa tartışmaları yoğunlaştı. Bu arada muhalefet, parlamenter sisteme dönüşle ilgili olarak ayrı anayasa çalışması yapmamıştı ancak şubat ayında ortak bir anayasa platformu kurmak için harekete geçmişti. Erdoğan’ın yeni anayasa çıkışı ile muhalefetin kurgusu değişti.
İSTENMEYEN TARTIŞMALAR
Bu arada iktidar cephesinden yeni anayasa hakkında yapılan açıklamalar ise kafa karışıklığına neden oldu. Yeni anayasa çalışmaları başlamadan tartışma farklı zeminlere kaymaya başladı. Belli ki Erdoğan da tartışmanın farklı mecralara kaydığını fark etmiş olmalı ki MKYK toplantısında bu konuda bir uyarıda bulunma ihtiyacı hissetti.
ERDOĞAN’IN UYARISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MKYK toplantısında başında, yeni anayasa hedeflerinin devam ettiğini, yeni ve sivil bir anayasa için çabalarını sürdüreceklerini belirtiyor. Ama ardından bir uyarıda bulunuyor. “Bizim yeni anayasa konusunda belirlenmiş hiçbir şeyimiz yok. Biz Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasa yapması gerektiğini prensip olarak söylüyoruz. Bunu yapmak için tüm kesimlere çağrı yapıyoruz. Ancak bizim yeni anayasa için belirlenmiş bir ilkemiz, kriterimiz yok. Onun için ‘Yeni anayasada şunu yapacağız, bunu yapacağız’ demeyin. Yeni anayasayı tüm siyasi partilerin ve STK’ların katılımı ile yapacağız. O nedenle bizim belirlenmiş bir ilkemiz yok” diyor.
İKİ İLKE
Yeni anayasa konusunda istekli olan Cumhurbaşkanı, bunun geniş katılımlı yapılmasını önemsiyor. O nedenle de henüz masaya oturulmadan bir önşart koymayı doğru bulmuyor.
İKİ KIRMIZI ÇİZGİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa çalışmalarının önşartsız olarak başlaması gerektiği inancını ifade etti. Ancak bunun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden vazgeçildiği anlamına gelmesi istenmiyor. Bir önemli nokta daha var. O da Anayasa’nın ilk dört maddesiyle ilgili özen. O nedenle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Anayasa’nın ilk dört maddesi cumhur ittifakının kırmızı çizgileri arasında yer alıyor.