Erdoğan: Türkiye mülteci konusunda dünyada bir numara rahatsızlık duymuyoruz

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2022 Perşembe 9:34 pm - Güncelleme: 19 Mayıs 2022 Perşembe 9:55 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli sığınmacıların ‘muhacir’ olduğunu ve  Ensar-Muhacir kavramında ‘süre’ olmadığını ‘süreç’ bitene kadar devam edeceğini söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin dünyada en çok göç alan ülke olduğunu belirterek, “Biz bundan rahatsızlık duymuyoruz” dedi.

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gençlerle Kütüphane Söyleşileri” gerçekleştirdi. Erdoğan, üniversiteli bir gencin Türkiye’deki mültecilerin kendi ülkelerine dönmeleri hakkında bir planın olup olmadığı sorusunu cevapladı. Erdoğan, Suriyeli sığınmacıları ‘muhacir’ olarak tanımlayıp şunları dile getirdi:

 

“Öncelikle ensar muhacir konusunda başlayacak olursak. Ensar muhacir konusu süreli bir kavram değildir. Bu süreç bitene kadar devam eder. Örneğin peygamberimizin Medine’ye hicreti ilk başlarda olmuş bir hadise değildir sonra olmuş bir hadisedir. O zaman Ensar, Medineli müslümanlardı. Peygamberimiz muhacir olarak Medine’ye hicret etti. Medineliler gönüllerini açarak bağrına bastı. Şu an bizim bu sürecimize baktığımız da Suriyeliler acaba keyiflerinden zevküsefa için mi geldiler yoksa oradaki savaşta oradaki ölüm korkusu Türkiye’ye hicret etmeye iltica etmeye mi sevk etti? Buna baktığımızda bu insanlar Suriye’deki savaştan zulümden kaçarak sığındılar. Ve biz bunları muhacir olarak gördük. Böyle bir hicrete hayır dememiz mümkün değildir. Türkiye Osmanlı’dan bu yana her zaman kapısını açan bir ülkedir. Bu da Türkiye’nin büyüklüğünü gösteriyor.

“TÜRKİYE MÜLTECİ KONUSUNDA BİR NUMARA RAHATSIZLIK DUYMUYORUZ”

Türkiye’nin misafirperverliğini gösteriyor. Ve bu misafirperverlikle beraber Türkiye’nin dünyadaki şu anda mülteciler noktasında en çok göç alan bir ülke olarak ön sıraya çıktğını görüyoruz. Şu anda Türkiye dünyada bir numara ve biz bundan rahatsızlık duymuyoruz. Bundan rahatsızlık duymadığımız gibi Suriye’nin kuzeyinde briket evler yapmaya başladık. Bize Irak’tan da Saddam döneminde 500 bin mülteci geldi biz yine kapımızı açtık. Dünyanın değişik yerlerinde benzer konumlar var. Birçok Meksikalının duvarları yıkarak Amerika’ya sığındığını görüyorsunuz. Ama bizdeki gibi ev sahiplğini yapmıyorlar.

“ALMANYA TERÖRİSTLERİ ALIYOR”

Onlar yapmıyor diye biz yapmayacak mıyız? Almanya düzenli düzensiz göç alıyor ama teröristleri alıyor. PKK’lıları ve FETÖ’den önce Yunanistan üzerinden Almanya’ya Fransa’ya gidiyorlar. Bunları değrlendirdiğimizde Türkiye’nin alicenaplığı ortaya çıkıyor. Briket evlerle adım attık hedefimiz 1 milyon mülteciyi barındırabilmek. 100-200 bin konuta ihtiyaç olacak.”

 

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE AÇIKLAMASI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gencin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleşmesi hakkındaki soruyu şöyle yanıtladıı:

Değerli arkadaşlar öncelikle siyasetin iniş çıkışları hep olur ama bütün mesele Japonların bir atasözü var düşmanınız dahi olsa iplikle bağı sıkı tutun koparmayın gün olur o bağ size tekrar lazım olur. Şimdi bir defa Suudi Arabistaan bir tarafta öbür tarafta Birleşik Arap Emirlikleri ileortak paydamız var nedir Müslüman kardeşlerimiz. Bazen nasıl aile içinde patırtı gürültü oluyorsa aramızda bazı sıkıntılar yaşandı. Ama biz bu sıkıntıları aştık gerek Suudi Arabistan ile gerek Abu Dabi yönetimi ile aşarak süratle ticari ilişkilerimizi savunma sanayi kültürel turizm planlamalar yaptık adımlar atıyoruz. ÖZellikle şimdi BAE’de uzun süredir rahatsız olan emir rahmentli oldu. Bize düşen de kardeş ülke olarak taziye ziyaretine gitmekti bu taziye ziyareti ile aramızdaki münasebeti çok daha güçlü bir platforma oturtmak Suudi Arabistan’la hakeza öyle şuan da da aramızdaki ilişkiler çok olumlu gelişiyor. Her iki ülkeyle başlattığımız süreç her iki ülkeye de çok çok önemli katkılar sğalyacak.

Mülteci, sığınmacı ve göçmen sayıları! İşte Türkiye’nin tartıştığı en büyük sorun hakkında tüm gerçekler