Erdoğan ‘Tedaviye ihtiyacı var’ dediği Macron ve ‘Benim için tarih olur’ dediği Biden’la…

Yayın tarihi: 14 Haziran 2021 Pazartesi 4:21 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2021 Pazartesi 6:23 pm

Brüksel’deki NATO Zirvesi’ne katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce “Zihinsel tedaviye ihtiyacı var” dediği Emmanuel Macron’la görüştü, “Benim için tarih olur” dediği Joe Biden’la ilk teması kurdu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de düzenlenen NATO zirvesine katıldı. Erdoğan, zirve kapsamında ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüştü. 52 dakika süren ve basına kapalı gerçekleşen görüşmede Libya, Suriye ve bölgesel konular ele alındı. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmenin beklenenden daha uzun sürdüğüne dikkat çekerek iki liderin Suriye ve Libya konusunda birlikte ilerlemeye istekli olduklarını belirttikleri aktarıldı.

Açıklamaya göre Macron, Erdoğan’a, müttefikler arasında NATO içindeki değerler, ilkeler ve kurallar konusunda stratejik bir netleşme ve İslam’la ilgili tartışma hakkında netleşme gereğini teyit etti. Macron, Erdoğan’a NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi gerektiğini tekrar belirtti. Erdoğan ile görüşmenin İslam bağlamında meseleleri açıklığa kavuşturmayla ve Libya ile Suriye’de birlikte çalışmaya yönelik ortak amaç ortaya koymayla sonuçlandığını aktaran Macron, “Fransız laikliği ve Cumhuriyetin değerleri istismar edilmemelidir” vurgusunu yaptı.

Macron, görüşmeye ilişkin Twitter hesabından ise, “NATO zirvesi öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa uzun bir görüşme yaptık. Açıklık, saygı ve talep için” paylaşımını yaptı.

MACRON İÇİN ‘ZİHİNSEL TEDAVİYE İHTİYACI VAR’ DEMİŞTİ

Erdoğan daha önce Macron için Kayseri’deki AKP kongresinde “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir. Öncelikle bir akli noktada kontrol. İkide bir Erdoğan ile uğraşıyorsun. Erdoğan ile uğraşmak sana bir şe kazandırmaz. Seçimlerde akıbetini göreceğiz. Fransa’ya bir şey kazandıramadı ki kendisine bir şey kazandırsın. Bizim ilkeli tavırlarımız bundan sonra da aynen devam edecektir” demişti.

JOHNSON VE MERKEL’LE DE BİR ARAYA GELDİ

Erdoğan, Macron’la görüşmesi sonrası, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Erdoğan ve Johnson’ın basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 25 dakika sürdü. Erdoğan ve Merkel görüşmesine ilişkin açıklama yapan Alman hükümet sözcüsü ise, iki liderin 24-25 Haziran’daki AB zirvesi öncesinde AB-Türkiye ilişkilerinin durumunu ve BM öncülüğünde Kıbrıs sorununu çözmek için yürütülen çalışmaları görüştüğünü ifade etti.

BİDEN İLE İLK TEMAS

Erdoğan, zirvede daha sonra 30 ülke liderinin aile fotoğrafı için bir araya gelmesinin ardından ABD Başkanı Biden arasında ayaküstü görüştü. İkili bugün saat 18.00’de yüz yüze görüşecekti ancak görüşmenin bir saat ertelendiği açıklandı.

BİDEN İÇİN İSE ‘BENİM İÇİN TARİH OLUR’ DEMİŞTİ

Erdoğan, 2014 yılında ise ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yapan ve IŞİD konusunda Türkiye’yi eleştirerek “En büyük problemimiz müttefiklerimiz” diyen Joe Biden için ise, “Erdoğan, kendisinin de bu sözlere hak verdiğini öne süren Biden için “Eğer o ifadeleri kullanmışsa benim için tarih olmuştur” ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN – Erdoğan, NATO zirvesinde bazı ülkelerin liderleriyle görüştü

TIKLAYIN – Erdoğan’dan NATO’ya sitem: Yeterli desteği göremedik