Erdoğan kendisine ‘diktatör’ diyen İtalya Başbakanı’nı resmi törenle karşıladı

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2022 Salı 6:41 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 4:26 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘diktatör’ diyen İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye’de resmi törenle karşılandı. Erdoğan, Draghi’nin ifadesi için, “tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir” demişti.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, 8 Nisan 2021’de Avrupa Konseyi Başkanı Ursula von Der Leyen’in Saray’da yaşadığı ‘protokol krizi’ sebebiyle ilgili olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı. Erdoğan’ın “diktatör” olarak tanımlayan Draghi, 2021’de şunları söyledi:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen’ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu “diktatör” diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.”

DİKTATÖR UNUTULDU BAKANLAR SIRAYA GİRDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (5 Temmuz) kendisine “diktatör” diyen İtalya Başbakanı Mario Draghi’yi Saray’da resmi protokol ile karşıladı. Karşılama sonrası Draghi, başta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile el sıkıştı.

Draghi’nin ilk olarak el sıkıştığı Çavuşoğlu, “Diktatör” ifadesi için sert tepki göstererek şunları söylemişti:

“Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz”

NE OLMUŞTU?

Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi olan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Saray’da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmişti.

Leyen ile Michel protokolde eşit statüde olmasına rağmen Michel, Erdoğan’ın yanına oturarak ayaklarını uzatmıştı. Bir süre ayakta kalan Leyen, duruma dikkat çekmek için ‘Ehmm’ sesi çıkartmış ardından Çavuşoğlu’nun karşısındaki kanepeye oturmuştu. Yaşanan olay dünya basınında da geniş yer bulmuştu.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, 8 Nisan 2021’de Roma düzenlediği basın toplantısında Leyen’in Erdoğan ile görüşmesinde ayakta kalmasına ilişkin olarak şunları söylemişti:

“DİKTATÖR DİYEBİLECEĞİMİZ KİŞİLERE İHTİYACIMIZ VAR”

“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen’ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu “diktatör” diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.”

Draghi’nin bu ifadelerinden sonra Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Twitter hesabından sert tepki göstermişti. Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum. Komisyon Başkanı Von der Leyen’ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu “diktatör” diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.” demişti.

Erdoğan’ın ‘diktatör’ denmesi sebebiyle İtalya’nın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Bakanlık konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

”İtalya Başbakanının Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında bugün kullandığı kabul edilemez ifadeler üzerine, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi bu akşam derhal Bakanlığımıza çağrılmıştır.

Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Sayın Faruk Kaymakcı tarafından İtalyan Büyükelçi’ye, göreve atamayla gelmiş İtalya Başbakanının, Avrupa’da en yüksek halk oyu desteğiyle seçilmiş bir lider olan Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik sözlerini kuvvetle kınadığımız, Türkiye-İtalya dostluğu ve müttefikliğiyle bağdaştıramadığımız bu hadsiz ve çirkin ifadelerin derhal geri alınmasını beklediğimiz vurgulanmıştır.

Büyükelçiye, AB Konsey ve Komisyon Başkanlarının ahiren ülkemize gerçekleştirdikleri ziyaretin protokol düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olmadan yapılan açıklamaların kabul edilemez olduğu, Türkiye’nin misafirperverliğini kimsenin sorgulayamayacağı, ülkemizin AB içindeki anlamsız ve kötü niyetli tartışmalara taraf olmayacağı ve Türkiye-AB olumlu gündemini baltalamaya yönelik çabaları nafile bulduğumuz da bildirilmiştir.”

ERDOĞAN’DAN DRAGHİ’YE: DENSİZ TERBİYESİZ

Erdoğan,  Saray’da düzenlenen “Kütüphane Söyleşileri”nde, gençlerle bir araya gelerek sorularını yanıtlamıştı.

“İtalya Başbakanı size ‘diktatör’ dedi. Siz bu tarz üslupta kelimeler kullanıldığında neler hissediyorsunuz?” şeklindeki bir soru üzerine  Erdoğan, şu yanıtı vermişti:

“Öncelikle tabii İtalya Başbakanı’nın yapmış olduğu açıklama tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir. Türkiye-İtalya ilişkilerinin tam iyi bir noktaya geleceğini umduğumuz bir dönemde bu Draghi denilen adam bu açıklamayı yapmak suretiyle aramızdaki münasebetlere maalesef baltayı vurmuştur. Zaten sen atanarak oraya gelmiş birisin, seçimle gelmiş birisi değilsin. Tayyip Erdoğan’a bir defa böyle bir ifadeyi kullanabilmen için her şeyden önce senin tarihinden haberinin olması lazım. Ama gördük ki senin haberin yok. Biz milletimizden aldığımız güçle, milletimizin bize vermiş olduğu o irade teslimiyetiyle milletimize hizmette yolumuza devam edeceğiz. Onun için de İtalya Başbakanı’nın bu ifadeleri kullanması kullanmaması, bunları hiç kafanıza takmayın, biz işimize bakalım.”

Saray’da görkemle ağırlanan Selman’a müzikli yemeğin görüntüsü ortaya çıktı