Erdoğan “Giderlerse gitsinler” demişti: Bakan Koca istifa eden doktor sayısını açıkladı

Yayın tarihi: 24 Kasım 2022 Perşembe 2:53 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2022 Perşembe 2:57 pm

Uzun ve yorucu çalışma süreleriyle artan şiddet olayları ile maaşların düşük olması sağlık çalışanlarını istifaya zorluyor. Erdoğan’ın daha önce “Giderlerse gitsinler” dediği doktorların istifa sayısı açıklandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doktorlar için sarf ettiği “Açık konuşuyorum, açık konuşmayı severim. Varsın gidiyorlarsa gitsinler” sözleri uzun süre tartışılmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 yılında istifa eden doktor sayısını açıkladı. Bakan Koca, 2022 yılında 2 bin 239 uzman doktor ile bin 955 doktorun istifa ettiği bilgisini paylaştı.

“OECD’NİN GERİSİNDEYİZ”

Bakan Fahrettin Koca, “Başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık personelimiz sayısında OECD ülkelerine kıyasla hızlı bir artış göstermemize karşın artan talepler karşısında eksiğimiz hala bulunuyor. Hemşire ve ebe sayımızı daha yüksek bir hızla artırıyoruz ama OECD’nin gerisindeyiz” dedi.

Fahrettin Koca ayrıca sağlık çalışanlarının sayısını da paylaşarak “Sağlık çalışanlarımızın sayısı, 777 bini Bakanlığımız bünyesinde olmak üzere 1 milyon 359 bine ulaştı. Buna rağmen, yeni insan kaynağına ihtiyacımız var. Sağlıkta Beyaz Reform kapsamında almayı planladığımız 85 bin yeni çalışma arkadaşımızla, 115 bin ilave personel istihdamı sağlamış olacağız. Beyaz reformun hayata geçmesiyle birlikte kamuya dönüşte ani artış olmuştur” diye konuştu.

Koca, bütçe görüşmeleri sırasında sosyal medya hesabından da açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca şunları paylaştı:

“Küresel ekonomik duruma rağmen sağlık harcamalarımızın GSYİH’a oranı %5 civarındadır. Bilhassa son 4 yıl özel sektör sağlık harcamaları %1 oranıyla sabit seyrederken kamu sağlık harcamalarında istikrarlı bir artış olmuştur.

Vatandaşın sağlıkta bizzat yaptığı harcamalar bakımından OECD ortalamasının altındayız. Bunu kamu yatırımları içinde Sağlık Bakanlığı yatırımlarına daha fazla kaynak ayırarak sağlıyoruz.

OECD sağlık verileri ve Avrupa Komisyonu Raporlarında, Türkiye, yaptığı harcamalara göre, sağlık hizmetlerinden en üst seviyede memnuniyet elde eden ülkedir.

Küresel salgına karşı hazırlığı en sağlam ülkelerden biri olmamız, yatırımlarımız, özellikle de şehir hastaneleri, artan yoğun bakım ihtiyacına 40 bini aşan yoğun bakım yatağıyla cevap verebilmemiz gibi faktörlerle gerçekleşti.

Salgında önemini herkesin anladığı şehir hastaneleri, Türkiye’nin sağlıkta yeni bir döneme geçmesini sağlamıştır. Bunlar birer hastane olmaktan öte, sağlık şehirleridir. En büyük şehir hastanesini iki ay önce Ankara’da açtık.

Doğumda beklenen yaşam süresi, son 20 yılda ortalamada 6 yıl uzayarak erkeklerde 76, kadınlarda ise 81 olmak üzere, 79 yılı buldu. Bunda sağlık hizmetlerinin payı büyüktür.

2022 sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesinden sağlıkta şiddetin önlenmesi için atılan adımlara kadar bir milat yılıdır. Beyaz Reform adı verilen yeni sistem, sağlık hizmetlerinin kalitesini de yükseltiyor.

Küçük şehirlerdeki hastaneler başta olmak üzere, tüm hastanelere yaygınlaştıracak şekilde, sözleşmeli kadrolar artırıldı. Sözleşmeli hekim kadrosu 27.000’e çıkarıldı.

Hekimlerin çalışma şartları iyileşir iyileşmez, ilk etapta 6.000’e yakın hekim devletin sağlık kurumlarına geri döndü. Bu yıl 2. Dönem Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrası yerleşmelerde ise %99’u bulan dolulukla rekor kırıldı.

Yeni doğan tarama programını genişleterek sürdürüyoruz. Yılda 25.000 bebek ve çocuğumuz erken tanı ile tedavi ve rehabilitasyon fırsatından yararlanıyor. Bu yıl tarama programına Konjenital Adrenal Hiperplazi ve SMA’yı ekledik.

Uluslararası sağlık turizminden yararlanmak için, ileri imkânlarımız ve Health Türkiye markasıyla dünyaya açılıyoruz. 2022’nin en önemli adımlarından biri budur. Sağlık turizminde başarı potansiyeli yüksek ülkelerdeniz.”

Erdoğan ‘giderlerse gitsinler’ demişti! 2 bin doktor daha başvuru yaptı