Erdoğan NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin tanımadığı Rum kesimi lideri ile görüştü

Yayın tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe 4:53 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2022 Perşembe 5:10 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin lideri Nikos Anastasiadis ile NATO Zirvesi’ndeki ‘gayri resmi’ yemekte görüştü.

İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi’nde ‘gayri resmi’ olarak NATO ve AB üyelerini bir araya getiren “Transatlantik Yemeği” düzenlendi. Yemeğe Türkiye’nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Anastasiadis de katıldı. NATO’nun asli üyesi olan Türkiye’nin izin vermediği takdirde GKRY liderinin katılamayacağı açıklayan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, duruma tepki gösterdi. Çakırözer, Erdoğan ve Anastasiadis’in ayaktaki bir görüşmesinin fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşarak, “İki gün önce uyardık! İşte fotoğrafı. Türkiye’nin tanımadığı GKRY lideri Madrid’de NATO Zirvesi’nde! Anlaşılıyor ki asıl veto bu akşam kalkmış!” dedi.

“ÜSTÜNE ÜSTLÜK TÜRKİYE’Yİ ULUSLARA ARASI HUKUKA DAVET ETTİ!”

GKRY lideri Anastasiadis, yemek sonra Twitter hesabından paylaşımlar yaptı. Anastasiadis, düzenlenen gayri resmi yemek sayesinde Kıbrıs’taki ‘açık yaranın’ herkesin hatırladığını belirterek Türkiye’yi uluslararası hukuka uymaya davet etti. Anastasiadis ayrıca ABD Başkanı Joe Biden ile de görüştüğünü ve Kıbrıs meselesinde ‘görüş’ alışverişinde de bulunduğunu belirtti. Anastasiadisi’in paylaşımları şöyle:

 

“SARAY YÖNETİMİ RUM KESİMİ LİDERİNİN NATO’YA GELMESİNE NASIL ‘EVET’ DEMİŞTİR”

Çakırözer, daha önce TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şunları söylemişti:

“İspanya’dan gelen ricayı geri çevirmeyen Türkiye, yemeğin resmi nitelikli olmaması şartıyla Rumların katılımına yeşil ışık yaktı. Türkiye, NATO’nun asli üyesi, NATO’da Türkiye ‘evet’ demeden yaprak kıpırdayamaz. Nasıl ki İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği için Türkiye’nin onay vermesi ve parlamentomuzda onaylanması gerekiyorsa NATO’da bütün iş ve işleyişte Türkiye’nin onayı gereklidir. Burada İspanya’nın ricasıyla Rumların yemeğe katılması diye bir husus var.

Türkiye’nin bugüne kadar Rumlar konusundaki tavrı belli. Rumlar resmi olarak hiçbir NATO toplantısına, yemeğine katılamazlar. Gayri resmi yapılacak olanlarda Türkiye’nin her seferinde olmak üzere rızası istenir. Rum kesimi liderinin NATO’ya gelmesine, akşam yemeğine katılmasına saray yönetimi, Erdoğan yönetimi, Dışişleri Bakanlığı nasıl ‘evet’ demiştir? İspanya’nın ‘ricası’ deniliyor.

‘Milliyetçiyiz’, ‘milli politika’ izliyoruz diyen Dışişleri Bakanlığı, saray yönetiminin izlediği politika bu. Dış politikada ulusal çıkarlar konuşur, ricalar konuşmaz. Bu büyük bir tavizdir, bunun gerisini isterler. Bugün gayri resmi bir toplantıya oturan yarın resmi sandalyede yer ister. Bu kabul edilemez.

 

Erdoğan ‘Evet demeyiz’ demişti! Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerini destekleyecek