Erdoğan’ a ‘Yahudi Cesaret ödülünü’ veren Foxman’la yeniden

Yayın tarihi: 25 Mart 2022 Cuma 9:38 am - Güncelleme: 25 Mart 2022 Cuma 9:38 am

Yılmaz Polat

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, uzun süre tartışılan ‘Yahudi Cesaret Ödülü’nü Erdoğan’a veren Yahudi Lobisi’nin etkili ismi Abraham Foxman’la buluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bir süredir ABD’deki Yahudi Lobisi’ne yakınlaşma politikası izleyen AKP’li Büyükelçi Murat Mercan, Erdoğan’a ‘Yahudi Cesaret Ödülü’ veren Yahudi lobisinin en etkin isimlerinden ADL (Anti Defamation League- İftira ile Mücadele Birliği) Onursal Başkanı Abraham Foxman’la bir araya geldi.

2005 yılında ADL Başkanı olarak Başbakan Erdoğan’a ABD’de ‘Cesaret Ödülü’ veren, 2014’te, Erdoğan’ın Siyonizm karşıtı söylemleri nedeniyle “dehşete düştüm” diyen ve ödülü geri isteyen
Foxman’la Erdoğan’ın ‘inişli- çıkışlı’ ilişkileri çok tartışıldı.

Uzun süre ödülün iade edilip edilmediği konuşuldu. (ödülün akıbeti konusunda bir açıklama yapılmadı)

Bir görüşmeden sonra Erdoğan’ın Davos’taki çıkışı ‘Van münit’le ilgili olarak ‘Davos’u tarihe gömdük’ diyen Foxman, Erdoğan’ın İsrail karşıtı politikalarına karşı çıktı, sert mektuplar yazdı. Ulusal Direktörlük görevini bırakıp ADL’nin Onursal Başkanı olan Foxman’la Erdoğan 2016 yılında uzun bir aradan sonra Washington’da Cumhurbaşkanı olarak bir görüşme yaptı.

AKP Yönetimlerinin ne zaman dış politikada yalnızlaşıp ekonomik krize girse ABD Yönetimi ve Kongreye ulaşmak için İsrail’e yaklaşıyor, özellikle Musevi asıllı Amerikalı ve ‘Yahudi Lobisi’ni devreye sokmaya çalıştığı sır değil.

Washington Büyükelçisi Murat Mercan, bir süredir Erdoğan’ın talimatıyla harekete geçti, ‘Yahudi Lobisi’nin ileri gelen isimlerini ziyaret edip görüşüyor.

Washington ve New York’taki sinagogları ziyaret ediyor, Musevilerin dini törenlerine katılarak diplomasi yapıyor, Haham’larla görüntü veriyor. Mercan bu arada ABD’deki ‘Ortodoks Yahudilerin’ önde gelen isimleri arasında yer alan Ezra Frienlander’ın lobi şirketiyle bir anlaşmada yaptı.

 

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmenin alt yapısı New York’taki Sinagog’ta Musevi din adamı Haham Rabbi Marc Scheneir ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan tarafından hazırlandı. (https://tele1.com.tr/erdogan-herzog-gorusmesinin-muthis-perde-arkasi-583603/)

Mercan’ın ‘Türkiye’nin gerçek bir dostu olarak tanımladığı’ Foxman’la New York’taki Türkevi’nde yapılan görüşmede, ‘İslamofobi ve Antisemitizm’ konularıyla Türkiye-ABD ilişkilerini ele aldıkları bildirildi.