Erdal Eren hep 17 yaşında…

Yayın tarihi: 13 Aralık 2022 Salı 9:46 am - Güncelleme: 13 Aralık 2022 Salı 9:46 am

12 Eylül 1980 darbesinin ardından 17 yaşında olmasına rağmen yaşı büyütülerek katledilen Erdal Eren, ölümünün 42. yılında anılıyor.

39 yıl önce bugün dönemin Genelkurmay Başkanı darbeci Kenan Evren tarafından “Asmayalım da besleyelim mi?” sözleriyle, yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren hep 17 yaşında. Ankara’da ortaöğrenim gençliğinin örgütlenme mücadelesine katılan ve Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi olan Erdal Eren, 1980’de ODTÜ öğrencisi Sinan Suner’in öldürülmesini protesto eden öğrencilerle birlikte gözaltına alındı.

Eylemde, bir askerin hayatını kaybetmesinin ardından suç Erdal Eren’in üzerine atıldı. Mamak Askeri Cezaevi’ne gönderilen Eren, 12 Eylül faşist darbesinin yönetime gelmesinin ardından, 13 Aralık 1980’de yaşı büyütülerek idam edildi. Eren’in idamını protesto ederken gözaltına alınan lise öğrencisi Ercan Koca da 16 Aralık’ta polislerin işkencesinde öldürüldü. Erdal, her yıl Sinan Suner ve Ercan Koca ile birlikte anılıyor.

Teoman’dan, Erdal Eren ve Zekeriya Önge için şarkı: İki Çocuk

“DAHA NİCELERİ KATLEDİLECEK AMA YOK OLMAYACAKTIR”

Erdal Eren idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan’a, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını söyledi.

Eren’in ailesine yazdığı son mektubunun bir kısmı şu şekilde: “… Şunu bilmenizi isterim ki, sizin binlerce evladınız var. Bunlardan daha niceleri katledilecek, yaşamlarını yitirecek, ama yok olmayacaklar. Mücadele devam edecek ve onlar mücadele alanlarında yaşayacaklar. Sizlerden istediğim bunu böyle bilmeniz, daha iyi kavramaya çaba göstermenizdir…”