İşte Erdoğan’ın kızının yönetimde olduğu TÜRKEN Vakfı’nın yönetim kurulu

Yayın tarihi: 22 Nisan 2019 Pazartesi 2:07 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2020 Cuma 1:18 pm

İBB’nin vakıflara aktardığı milyon dolarlarla gündeme gelen Ensar Vakfı’yla TÜRGEV Vakfı’nın 2014 yılında New York’ta kurduğu TÜRKEN Vakfı’nın milyonlarca dolara mal olacak 21 katlı gökdelen inşaatı hızla yükseliyor. (300 East 41 st Street)

Dünyanın en pahalı emlak kentlerinden biri olan New York-Manhattan’ın merkezinde (15 buçuk milyon dolara) eski bir bina satın alarak yerine milyonlarca dolara çıkacak 21 katlı bir gökdelen yaptıran Türken (USA) Vakfı’na kimlerin bağış yaptığı bilinmiyor.

ABD resmi vergi (990 nolu) (2017 yılı) kayıtlarında Türken’in yapılan bağışlarla mal varlığı 43 milyon 680 bin 873 dolar olarak görünüyor.

Türken’ın kurulduğu 2014 yılındaki vergi formunda ’24 milyon 460 bin 759 dolar’ bağış yapıldığı bilgisi var.

Türken Vakfı vergiden muaf 501 ( C) statüsünde ABD vergi dairesine kayıtlı. ABD’de dernek ve vakıf statüsünde kurulan vergiden muaf (501 C) statülü kuruluşlar yabancı ülkelerden doğrudan para alamıyor. Yasaya göre, ABD’de kayıtlı vatandaş ve şirketler bağış yapabiliyor.

Türken Vakfı’na milyonlarca dolarlık bağışı kimlerin yaptığı henüz bilinmiyor.

New York adresi ‘1441 Broadway New York 10018’ olan ‘TÜRKEN ABD Vakfı’ nın 2015 yılı vergi formunda mal varlığı için 120 bin 731 dolar emlak vergisi ödediği görülüyor. Formda, ‘Türken’in New York’taki ‘Albanian İslamic Cultural Center’a 312 bin dolar bağışta bulunduğu da yazıyor.

Vergi formunda milyonlarca dolar bağışın kimler tarafından yapıldığı yer almıyor. Şüphesiz bağışı yapanlar kişisel vergi formunda kendi vergilerinden düşmek için bildirmişlerdir.

TÜRKEN (USA) Vakfı Manhattan’dan sonra mal varlığını ABD’nin öteki bölgelerine de açılarak genişletti ve son olarak ünlü boksör Muhammed Ali’nin Michigan’da karısına kalan çifliğini (iki buçuk milyon) dolara satın aldı. TÜRKEN ayrıca New York, Washington D.C. Boston ve Şikago gibi kentlerde apartman daireleri kiralayıp ‘öğrenci evleri’ adı altında binlerce dolara kiraya veriyor. (tek kişilik odalar 1.300, iki kişilik odalar 800 dolar.)

Türken Vakfı Manhattan’daki 21 katlı gökdelen için ‘General Contractor CNY LLC’ inşaat şirketiyle ankaştı.

Binada mescit, rekreasyon alanı, ofis, çok amaçlı oda gibi birimler olacak, öğrencilere kiraya verilecek.

https://www.cnygroup.com/project/turken-house/

Binanın projesini ‘Perkins + Will’ mimarlık şirketi yaptı.

YÖNETİM KURULUNDA KİMLER VAR?

TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak, Erdoğan’ın dayı oğlu Halil Mutlu, Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar gibi Bilal Erdoğan’ın Kartal imam hatip okulundan arkadaşları ile Ömer Faruk Albayrak ve Behram Turan gibi isimler bulunuyor. Ensar Vakfı Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Bacacı, aynı zamanda TÜRKEN Yönetim Kuruluna da üye.