Engin Özkoç’un açıklamalarını montajlayan 6 Twitter hesabına erişim engeli

Yayın tarihi: 18 Şubat 2022 Cuma 6:05 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2022 Cuma 6:07 pm

Mahkeme, CHP’li Özkoç‘un TBMM’deki bir açıklamasını montajlayarak paylaşan 6 Twitter hesabının erişime  engellenmesine karar verdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, geçmişte TBMM’de yapılan kapalı bir oturumda HDP Grup Başkanvekili’nin sözlerini aktardığı bir açıklamasının kesilerek paylaşıldığı troll hesaplar için mahkemeden erişim engeli talep etti.

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği 17 Şubat’ta verdiği kararda, altı Twitter kullanıcısının kesilerek montajlanmış videoya ilişkin paylaşımına erişimin engellenmesine karar verdi.

ÖZKOÇ’UN O AÇIKLAMASI

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, geçmişte bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada; şunları söylemişti:

“Barış süreci’ diye adlandırılan süreç, TBMM’de bir kere görüşüldü. Bu görüşme basına ve kamuoyuna kapalı bir şekilde, kapalı oturumda yapıldı. Kapalı oturumda yapılan konuşmalar, bir milletvekili tarafından açıklanırsa, bu suçtur. Bu önemli olduğu için açıklıyorum, ben bu suçu işliyorum. Bu suçu vatanımı sevdiğim için, milletimi sevdiğim için ülkemi sevdiğim için yapıyorum.

HDP’nin Grup Başkanvekili çıkmıştır, orada demiştir ki, ‘Biz Türkiye’nin 25 eyalete bölünmesini istiyoruz. Eyalet başkanlarının TBMM’ye gelmesini istiyoruz. Her eyaletin yer altı zenginliğinin kendisine ait olmasını istiyoruz. Eyaletlerin özerklik hakkının saklı olmasını istiyoruz. Türkiye’de iki tane kurucu unsurun olmasını istiyoruz: Birisi Türk kurucu unsuru, diğeri Kürt kurucu unsuru.”

ÖZKOÇ’A AİTMİŞ GİBİ PAYLAŞILDI

Özkoç’un, HDP Grup Başkanvekili’nin sözlerini aktardığı bu açıklamalarına ilişkin görüntüler, sosyal medyada troll hesaplar tarafından “Biz Türkiye’nin 25 eyalete bölünmesini istiyoruz” bölümünden kesilip montajlanarak Özkoç’a aitmiş gibi paylaşıldı.

Bu açıklamalarının troll hesaplar üzerinden yalnızca bir bölümünün yayıldığını belirten Özkoç, 23 Eylül 2021’de yaptığı sosyal medya paylaşımında “AKP sülükleri yalan videolarla yine hakkımda algı yaratmaya çalışıyor. Sözde Türkiye’nin 25 eyalete ayrılmasını istiyormuşum. Rahatsız olduğum için değil, toplumun bu sülükleri tanıması için videonun tamamını paylaşıyorum” demiş ve açıklamalarının tamamını paylaşmıştı.

MAHKEMEDEN ERİŞİM ENGELİ KARARI

Özkoç, avukatı Celal Çelik aracılığı ile 16 Şubat 2022 tarihinde, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nden, kesilmiş videonun paylaşıldığı altı Twitter hesabına erişimin engellenmesini talep etti. Mahkeme, Özkoç’un talebini kabul etti.

Mahkeme, 17 Şubat 2022 tarihli erişim engeli kararında şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde seçme ve seçilme hürriyeti ile temsil hakkının bir gereği olarak ifade ve düşünce açıklamasında bulunan talep edenin, ‘vatan, ülke ve devlet sevgisi’ vurgusu yaparak ‘üçüncü kişiler tarafından yapılan açıklamaları eleştirdiği ve kamuoyunu bilgilendirmiş olduğu konuşmasından’ kısmen alıntı yaparak, kendisine ait olmayan ve esasen açıkça karşı olduğunu belirttiği, konusu aynı zamanda suç teşkil edebilecek ve kamuoyunca tepki ile karşılanacak söylemlerin kendisine mal edilerek hazırlanmış video içeriklerinin talep edenin seçmen kitlesi ve ayrıca ilişkin kurduğu çevrede şerefi ve saygınlığını sarsacak, onu küçük düşürecek, yanlış tanıtacak, zora sokacak, düşmanca bir ortama itecek mahiyette bulunduğu ve ifade özgürlüğü sınırları içerisinde değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmakla talebin kabulüne…”

Özkoç, açıklamalarının tamamının “Gerçek”, kesilip montajlanmış halinin ise “Yalan” yazılarının altında arka arkaya sıralandığı bir videoyu da paylaşmıştı.

CHP’li Özkoç’un konuşması çarpıtıldı! ‘AKP sülükleri algı yaratmaya çalışıyor’