Engellilerin hakkı olan indirimden yararlanamadığı ortaya çıktı

Yayın tarihi: 12 Eylül 2022 Pazartesi 3:24 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2022 Pazartesi 3:24 pm

Engellilerin, havayolu ve karayolu taşımacılığından indirimli olarak faydalanması gerekirken bu haklarından yararlanamadıkları belirlendi.

Engelli yurttaşların, firmalar tarafından uygulanmayan indirimli ulaşım hakkı, Meclis gündemine taşındı. HDP Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü Hüseyin Kaçmaz, karayolu ve havayolu firmalarının çeşitli bahanelerle engellilere indirimli bilet satmadığını açıklayan Engelliler Platformu’nun verilerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu. Bakan Karaismailoğlu ise bu sorulara yanıt vermedi.

Havayolu ve karayolu taşımacılığında indirim hakkı bulunan engellilere, firmaların “Kota dolu”, “Uygun değilsiniz” ve “Bu uygulama sona erdi” gibi gerekçelerle bilet satmadığını bildiren HDP’li Kaçmaz, Bakan Karaismailoğlu’na, firmalar hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu. Kaçmaz ayrıca, “Ulaşım sektöründeki firmalar bu konuda ne sıklıkla denetlenmektedir?” diye sordu.

‘LİNK’Lİ CEVAP

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Kaçmaz’ın önergesini yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, “Bütün toplum kesimleri açısından erişilebilirliğinin mümkün kılınması bağlamında diğer bireyler ile eşit şartlarda hizmet ve ürünlere erişebilmeleri amacıyla Bakanlığımız tarafından çalışmalar aralıksız yürütülmekte” yanıtını verdi. Firmalar hakkında herhangi bir değerlendirmeye yer vermeyen Karaismailoğlu, ayrıca bakanlığın ulaşım eylem planının ‘linkini’ paylaştı.

‘SORUNLAR ORTADA’

Kendisine gönderilen yanıtı BirGün’e değerlendiren HDP’li Kaçmaz, sorularının çok net ve anlaşılır olduğunu ancak buna rağmen geçerli bir yanıt alamadığını söyledi. Kendilerine çok sayıda şikâyetin ulaştığını ve engellilerin bir yanıt beklediğini bildiren Kaçmaz, şu şekilde konuştu: “Bakan, sorularımıza Ulaşım Bakanlığı’nın çalışmalarının devam ettiğini belirten ve strateji eylem planı linki veren bir cevapla yetinmiştir. Oysaki sorunlar ortada ve çok somut. Bakanlığın engelli yurttaşları bilgilendirmesi gerekiyor. Ben bu yanıttan bakanlığın bu iddiaları kabul ettiğini ve adım atmadığını anlıyorum. Çağrım Ulaştırma Bakanlığı’nın denetimleri sıkılaştırması, engelli yurttaşların indirim oranının biletlere yansıtılması ve hiçbir yurttaşın bu sorumsuzluktan dolayı mağdur edilmemesidir.”

Bakan Adil Karaismailoğlu’nun Marmaray videosunun sırrı çözüldü! “İBB planları…”