Enflasyon tahminini yüzde 22.3’den yüzde 58’e yükselten Merkez Bankası’na gece yarısı üç görevden alma üç atama

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2023 Cuma 12:10 am - Güncelleme: 28 Temmuz 2023 Cuma 9:31 am

Yıl sonu enflasyon tahminini iki katına çıkaran Merkez Bankası‘nda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 3 başkan yardımcısı görevden alındı. Başkan yardımcılarının yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan üçüncü enflasyon raporunu açıklamış ve Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 22,3’ten yüzde 58’e yükseltmişti. Erkan yıl sonu enflasyon tahminine ilişkin olarak, “2023 yıl sonu enflasyonu tahminimizi yüzde 58’e yükselttik. 2024’te yüzde 33’e yükselttik. 2025’te de yüzde 15’e ineceğini tahmin ediyoruz. 2023 yılı gıda fiyat enflasyonunu yüzde 61,5’e güncelledik” ifadelerini kullanmıştı.

Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bu gece yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı.

Görevden alınan başkan yardımcılarının yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Nas unutuldu, faiz yine arttı

“ERDOĞAN YÜZDE 22’YE KADAR İZİN VERECEK” İDDİASI

Seçim sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Nas’ inadından vazgeçen Merkez Bankası yüzde 8,5 olan politika faizini yüzde 17,5’e çıkartmıştı. Barış Soydan Yerel seçimler öncesi yeniden politika faizinde düşüşe gidileceğini AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 22 bandına kadar faiz artışına izin verdiğini ifade etmişti.

Soydan’ın son faiz kararının açıklanması üzerine Twitter’dan yaptığı paylaşımlarında şunları söylemişti:

“G20 toplantısından Katar’a geçen Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde % 19 bandını dile getirdiği ancak % 17.5 olarak kesinleştiği konuşuluyor.

Faizde en fazla %21-22 seviyesine izin verileceği ve bunun da en kısa sürede (Aralık ayı gibi) tekrar indirilmesi şartıyla verileceği de konuşulanlar arasında.

Bugünkü PPK kararı metninde yer alan şu ifade bu beklentinin sağlaması gibi:

‘Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır’

Bu ifade açıkça ‘Faizi artırmakta kısıt nedeniyle mecburen makro ihtiyati tedbir görünümlü kredi kısıtlamalarına gideceğiz’ demek.

Ancak, kredilerin daha fazla daralmasına büyümenin yiyeceği darbe sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izin vermesi olası değil.
Öyleyse bu ifade karar metninde neden var? Zaman kazanmak için mi?”

Merkez Bankası 2023’ü pas geçti! Enflasyonda yeni hedef 2025