Merkez Bankası 2023’ü pas geçti! Enflasyonda yeni hedef 2025

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2023 Perşembe 11:05 am - Güncelleme: 27 Temmuz 2023 Perşembe 4:05 pm

AKP iktidarının hedef koyduğu 2023’te ekonomi yokuş aşağı giderken Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Erkan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Temel amacımız fiyat istikrarı. Enflasyonu kalıcı düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecine başladık. Enflasyonda belirgin iyileşmeye kadar parasal sıkılaştırmayı gerektiği ölçüde kademeli güçlendireceğiz.Faiz artırımının yanı sıra seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve devam edeceğiz.”

“Enflasyon kısa vadede geçici yükseliş gösterecektir. 2024 dezenflasyonun başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturuyoruz. 2025 sonrası ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken öngörülebilirlik de artacaktır. Dezenflasyon sürecinde enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler tutarlı şekilde iyileşmeye başlayacak. Kararlar 2024’ün ikinci çeyreğinde enflasyona yansıyacak.”

“Enflasyonun gerilemesine en büyük katkı temel mal, gıda ve enerji kalemleri olmuştur. Hizmet grubunun katkısı 15 puan civarında yatay seyretmektedir. İktisadi faaliyetteki güçlü seyirde özellikle iç talep etkili. İç talebe karşın toplam arz daha ılımlı seyrediyor. Seçici kredi sıkılaştırması kararlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz. Çıktı açığının kapanması dezenflasyon sürecinin önemli birleşeni olacaktır.”

“2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır. Kalıcı olarak gerileyen enflasyona, yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir.”

“Enflasyondaki gerilemede döviz kurundaki istikrar ve gerileyen küresel emtia fiyatları etkili olmuştur. Geniş kapsamlı gösterge seti Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret etmiştir.”

“Rezervler Haziran’dan bu yana güçlü bir artış göstermektedir. Rezervlerimiz 113 milyar doların üzerine yükselmiştir. Risk primimizde de olumlu bir seyir izlenmiştir. Risk priminin düşüşle Haziran’dan bu yana 1,5 milyar dolarlık portföy girişi gerçekleşmiştir. Kur oynaklığı da gerilemektedir.”

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

“2023 yıl sonu enflasyonu tahminimizi yüzde 58’e yükselttik. 2024’te yüzde 33’e güncelledik. 2025’te de yüzde 15’e ineceğini tahmin ediyoruz. 2023 yılı gıda fiyat enflasyonunu yüzde 61,5’e güncelledik.”

ERKAN: BENDEN HİÇBİR ZAMAN SŞYASİ AÇIKLAMA ALAMAYACAKSINIZ

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç” sözünün sorulması üzerine şu yanıtı verdi: Benden hiçbir zaman hiçbir siyasi açıklama alamayacaksınız.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini iki katına çıkardı