Endonezya Devlet Başkanı 131 kişinin öldüğü izdihamın sebebinin ‘kilitli kapılar’ olduğunu söyledi

Yayın tarihi: 5 Ekim 2022 Çarşamba 4:48 pm - Güncelleme: 5 Ekim 2022 Çarşamba 5:13 pm

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, 131 kişinin ölümün, yüzlerce kişinin de yaralanmasına neden olan izdihama ilişkin açıklamada bulundu. Widodo izdihama kilitli kapıların sebep olduğunu savundu.

Endonezya’nın Java eyaletine bağlı Malang’ta Endonezya ligi maçında Arema ve Persebaya takımlarının maçında Arema yenilince taraftarlar sahaya indi. Binlerce taraftarın sahaya inmesiyle büyük bir izdiham yaşandı, polis sahaya giren taraftarlara biber gazı ve copla müdahale etti. Yaşanan izdihamda 131 kişi yaşamını yitirdi.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, olayın yaşandığı Kanjuruhan Stadı’nı gezdikten sonra, yaşanan trajediye dair değerlendirmelerde bulundu. Widodo, yaptığı açıklamada, stadyumdaki kilitli kapıların, polisin göz yaşartıcı gaz atmasının ardından seyircilerin çıkışlara panik içinde koşmasıyla 131 kişinin ölümüne ve 400’den fazla kişinin yaralanmasına neden olan izdihama katkıda bulunduğunu kaydetti.

Öte yandan polis, “kapıların açık ancak çok dar olduğu ve yüzlerce kişinin kaçmaya çalıştığı bir anda yalnızca iki kişinin geçebileceği genişlikte olduğu” tespitinde ısrar etmeye devam ediyor.

Endonezya Futbol Federasyonu ise işçi eksikliği nedeniyle olay anında sadece birkaç kişiye kapıları açma talimatı verildiğini ve polis sahaya atlayan taraftarları durdurmak için göz yaşartıcı gaz kullanmaya başladığında söz konusu çalışanlardan bazılarının henüz kapılara ulaşamadığını aktardı.

ÖLENLERİN SAYISI 131’E YÜKSELDİ

İzdihamda son olarak 125 kişinin hayatını kaybettiği ve 11’i ağır olmak üzere yüzlerce yaralının tedavi altında olduğu ifade edilmişti. Stadyumda yaşanan trajedide yaralanan 6 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam ölü sayısı 131’e ulaştı.

Endonezya’da futbol maçında izdiham!