En tehlikeli peynir

Yayın tarihi: 22 Mart 2021 Pazartesi 2:08 pm - Güncelleme: 22 Mart 2021 Pazartesi 2:09 pm

İtalya’nın Sardinya Adası’na özgü bir lezzet olan casu marzu peyniri, 2009 yılında ‘dünyanın en tehlikeli peyniri’ olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti. Bu peyniri satanlar, 60 bin dolara varan cezalar ödüyor.

Bölge sakinlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan ‘casu marzu’, peynir sineklerinin yumurtalarını tuzlu İtalyan peyniri pecorinoya bırakmasıyla oluşuyor. Peynir üzerindeki yumurtadan çıkan kurtçuklar, peynirdeki proteinleri sindirirek onun daha yumuşak ve kremsi bir hale gelmesini sağlıyor.

KURTÇUKLARI YİYOR

Kurtçukların gözle seçilebildiği ve rahatsız edildiklerinde 15 santimetre kadar yüksekliğe sıçradığı peyniri bu şekilde tüketmek makul görülüyor. Casu marzu’yu tadanlar, aldıkları tadın kendilerine Akdeniz’in otlaklarını ve baharlarını anımsattığını, ağızda saatler süren bir lezzet bıraktığını söylüyor. ntv.com.tr’de yer alan habere göre, afrodizyak etkisi olduğuna da inanılan peynirin satışı yasaklanmış olsa bölge sakinleri yüzyıllardır olduğu gibi tüketmeye devam ediyor. Casu marzu, 1962 yılından bu yana İtalyan hükümeti tarafından parazitler içerdiği gerekçesiyle yasadışı kabul ediliyor.