Emlakta yeni dönem başlıyor! Bunları yapmayanlara 158 bin lira ceza kesilecek

Yayın tarihi: 15 Eylül 2024 Pazar 9:33 am - Güncelleme: 15 Eylül 2024 Pazar 11:07 am

Haber: Haber Merkezi

Emlak satışında doğrulanmış ilan uygulaması bugün hayata geçiyor. Uygulamaya aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Yeni sistem, 1 Ocak 2025 tarihinde zorunlu hale gelecek.

Ticaret Bakanlığı’nın, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek, tüketici haklarını korumak, taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı önlemek amacıyla ilan platformlarında uygulayacağı “doğrulanmış ilan” düzenlemesi bugün hayata geçiyor.

Yeni dönemde emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek.

Emlakta yeni dönem yarın başlıyor! İşte 10 soruda “doğrulanmış ilan” düzenlemesi

E-DEVLET’TEN DOĞRULANACAK

Taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden emlak işletmelerini yetkilendirerek ilanları doğrulatabilecek.

Düzenleme kapsamında Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül’de devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak.

158 BİN 460 LİRA CEZA

Bugünden itibaren yürürlüğe girecek olan doğrulanmış ilan sistemi sadece satılık değil, kiralık taşınmazları da kapsayacak. Evini kiraya vermek isteyenler de yetki belgeli emlakçılar aracılığı ile ilan verebilecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlakta doğrulanmış ilan sisteminin devreye alınmasıyla Bakanlık olarak sıkı denetimler gerçekleştireceklerini belirterek, mevzuata aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ