Emisyon üretimi durdurulmazsa, İstanbul sahilleri sular altında kalacak

Yayın tarihi: 14 Ekim 2021 Perşembe 11:58 am - Güncelleme: 14 Ekim 2021 Perşembe 11:58 am

Climate Central’ın analizine göre, emisyon üretimi durdurulamazsa, 40 yıl içinde İstanbul sahilleri 2 kilometre içlere kadar sular altında kalacak.

İklim değişikliği” haritası, 1.5 derecelik ısınma sonucunda 40 yıl içinde İstanbul’un kıyı haritası da değişeceğini ortaya koydu. 3 derecelik kötümser senaryoda ise deniz suları sahillerden iki kilometre kadar içeri girecek. Başta, Dolmabahçe ve Çırağan sarayları olmak üzere birçok yapı ve bölge sular altında kalacak.

Hürriyet’in haberine göre, iklim bilimciler, Dünya’nın sanayi öncesi döneme göre halihazırda 1.2 derece daha sıcak olduğunu söyledi. Ayrıca, artışın bu yüzyılın sonuna dek 1.5 derecede sınırlandırılması gerektiği belirtildi. Ancak, sera gazı emisyonunun azaltılmaya başlandığı ve 2050 yılında sıfırlandığı en iyimser senaryoda bile 1.5 derece hedefini tutturmanın neredeyse olanaksız olduğu öngörülüyor. Kötümser senaryoda ise, sıcaklık artışı 2060 yıllarına gelindiğinde 3 dereceği bulmuş olacak. Bu durumun sonucu olarak; buzul erimesine bağlı olarak okyanuslar, en yüksek seviyelerine çıkana kadar on yıllarca kabarmaya devam edecek.

Climate Central, artışın 1.5 derecede tutulabildiği durumda İstanbul’un kıyıları şöyle etkileneceğini duyurdu:

Ataköy ve Zeytinburnu sahili en çok etkilenen alanlar olurken, Bakırköy Osmaniye’de deniz 2 kilometre içeri ulaşıyor. Kadıköy Rıhtım Caddesi tamamen, Bağdat Caddesi kısmen, Haliç kıyısı karşılıklı olarak yer yer 250 metreye kadar su altında kalıyor. Yenikapı etkinlik alanını, Kennedy Caddesi’ni ve Yenikapı Marmaray istasyonunu su basıyor. Küçükçekmece Gölü Esenyurt’un içlerine doğru uzarken, Sazlıdere Barajı ile birleşiyor.

Kötümser senaryonun gerçekleşmesi ve ortalama küresel yüzey sıcaklığındaki artışın 3 dereceyi bulması halinde şunlar yaşanacak:

Beşiktaş’ta Dolmabahçe ve Çırağan sarayları ile Vodafone Park sular altında kalıyor.
İstanbul Havalimanı yakınlarındaki Durugöl tamamen denize karışıyor. Su Bahçelievler’de Şirinevler metrobüs durağına kadar, Zeytinburnu’nda ise D-100 karayoluna kadar ilerliyor. Haliç’te, Tersane İstanbul deniz altında kalıyor. Deniz, Kasımpaşa İskelesi’nden Piyalepaşa Bulvarı’na kadar yaklaşık 2 km içeri giriyor.

İklim krizi: ‘Akdeniz, önlem alınmazsa yükselmeye devam edecek’