Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’a verilen cezaya savcılıktan itiraz…

Yayın tarihi: 21 Ekim 2019 Pazartesi 3:34 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2019 Pazartesi 4:58 pm

Kırıkkale’de eski eşi Emine Bulut’u katleden Fedai Varan’ın yargılandığı davanın  ikinci duruşması Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  “kasten insan öldürme” suçundan ”ağırlaştırılmış müebbet hapis” istenen Katil Fedai Varan,  müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Gelişmeler sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemenin Fedai Varan için verdiği cezaya itiraz edeceğini duyurdu

Geçen 18 Ağustos’ta kent merkezinde saat 18.30 sıralarında lokantada meydana gelen olayda Emine Bulut, Makine ve Kimya Endüstrisi’nde güvenlik görevlisi olan 6 yıl önce boşandığı Fedai Varan tarafından, kızı F.B.V.’nin gözü önünde bıçaklandı. Ağır yaralanan Emine Bulut, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirirken, yaralı halde kafeden çıkarılırken ‘ölmek istemiyorum’ diye feryat ederken çekilen ve sosyal medyada paylaşılan videosu, infiale yol açtı. Olayın ardından kaçan Fedai Varan, polis tarafından yakalanıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Fedai Varan hakkında jet hızıyla iddianame düzenlendi ve ‘canavarca hisle tasarlayarak adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Mahkeme, sanık Fedai Varan’ı hiçbir indirim uygulamadan “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Öte yandan, duruşmanın ardından Emine Bulut’un kardeşleri Kazım ve Feyyaz Bulut, sanığa tepki gösterince polisler araya girdi. Bulut’un kardeşleriyle polis ekipleri arasında kısa süreli arbede yaşandı.

SAVCILIKTAN İTİRAZ

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığından, eski eşi Emine Bulut’u 10 yaşındaki kızının yanında boğazından bıçaklayarak öldüren Fedai Varan’ın yargılandığı ve müebbet hapisle cezalandırıldığı karara, istinafta itirazda bulunulacağı bildirildi.

Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, Emine Bulut’un (38) 18 Ağustos’ta, 2013 yılında boşandığı eski eşi Fedai Varan (43) tarafından bıçakla boğaz, sol kol, göğüs kısmından yaralandığı ve daha sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği anımsatıldı.

Emine Bulut’un öldürülmesi olayına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığının 23 Eylül 2019 tarih ve 2019/7602 sayılı iddianamesi ile Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesine, TCK’nin 82/1 (a) ve (b) maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sanığın ‘tasarlayarak ve canavarca hisle öldürme’ suçundan yapılan yargılaması sonucunda, Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 21.10.2019 tarih ve 2 sayılı celsesinde, Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığının mütalaasına kısmen aykırı olarak, sanığın TCK’nin 81/1. maddesi uyarınca müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verildiği, sanık hakkında haksız tahrik ve diğer takdiri indirim sebeplerinin uygulanmadığı görülmüştür.”

Sanığın, iddianamede geçtiği üzere TCK’nin 82/1 (a) ve (b) maddeleri uyarınca ağırlaştırılmış müebbet cezası alması gerektiği belirtilen açıklamada, anılan kararın, resen istinafa tabii olmasının yanı sıra Cumhuriyet Başsavcılığınca da istinaf edileceği hususunun kamuoyunun bilgisine duyurulduğu kaydedildi.

BİRÇOK AVUKAT DAHİL OLDU

Davaya birçok ilden avukat müdahil olurken, çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi çok sayıda kadın duruşmada hazır bulundu. Polis, duruşma nedeniyle adliye önünde ve içinde geniş güvenlik önlemleri alarak kimlik kontrolü yaptı. Emine Bulut’un cezaevindeki kardeşleri Mikail ve Bekir Bulut, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmada yer aldı.

Kırıkkale 1’inci Hukuk Mahkemesinde geçtiğimiz Cuma görülen duruşmada hakim, F.B.V’nin vasisi olarak dede Ahmet Bulut’u atadı. Devlet tarafından koruma altına alınan F.B.V. için yapılan yardımların korunması ve güvence altına alınması amacıyla mahkeme tarafından 42 gün önce Kırıkkale Barosu’ndan bir avukat atandı. Kırıkkale Sulh Ceza Hakimliği ise cinayetle ilgili sosyal medya ve medya kuruluşlarında yer alan olay anına ilişkin görüntülere yayın yasağı getirdi.

 

SANIK AVUKATI: KADIN ÖRGÜTLERİ DAVAYA MÜDAHİL OLMALI

Kimlik kontrolünün ardından başlayan duruşmada, sanık avukatı Ersoy Aytaç, kovuşturmanın genişletilmesine dair taleplerini sıraladı. Kadın örgütlerinin davaya müdahil olması gerektiğini belirten sanık avukatı, aksi takdirde yargılamanın adil olmayacağını söyledi. Katili ya da suçu savunmadığını ifade eden sanık avukatı Ersoy Aytaç, sanığın yargılamaya dair haklarını savunduğunu söyledi.

Sanık avukatı Ersoy Aytaç, ikinci taleplerinin dosya içeriğinin ve tüm delillerin savunma yapabilmeleri için eksiksiz olarak taraflarına verilmesi olduğunu dile getirdi. İlk duruşmada tanıklara usule aykırı yemin tekrar ettirildiğini ifade eden sanık avukatı, beyanların yemine uygun bir şekilde alınmasını talep etti.

“Cinayet öncesi Emine Bulut’la görüşen kolluk görevlilerinin bilgisine başvurulmamıştı” diyen sanık avukatı, tutanağın Emine Bulut karakoldan ayrıldıktan sonra tutulmuş olabileceğini söyleyerek polis memurlarının ifadesinin alınmasını talep etti.

SANIK AVUKATI KRAVAT İNDİRİMİ İSTEDİ!

Sanık avukatı, ilk duruşmada müşterek çocukla doğru iletişim kurulmadığı için çocuğun Adli Görüşme Odasında tekrar dinlenmesini talep etti. Avukat, kendilerinin de çocuğa soru sorabilmeleri ve öncesinde psikologla görüşebilmeleri için duruşmada makul süre istedi.

Emine Bulut’un avukatları, sanık avukatının davayı uzatmaya çalıştığını ifade etti. Sanık avukatının esasa ilişkin beyanı olmadığı için taleplerinin reddedilmesi istendi.

Emine Bulut cinayetinin “canavarca hisle öldürme” olmadığına ilişkin “Suçun çocuğun gözleri önünde işlenmesinin ağırlaştırılmış müebbet gerektirmesi için zorla izletilmiş olması gerekmektedir” diyen sanık avukatı, katil için kravat indirimi istedi.

‘KASTEN ADAM ÖLDÜRME’ SUÇUNDAN MÜEBBET HAPİS

Mahkeme katil Fedai Varan için, ‘kasten adam öldürme’ suçundan müebbet hapis cezası verdi.

Davanın 9 Ekim’de görülen ilk duruşmasında savcı, sanık Fedai Varan’a “canavarca hisle tasarlayarak öldürme” suçundan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yönünde mütalaasını açıklamıştı.