Emeklilik sistemi değişiyor! Yeni aylık hesaplama yöntemi nasıl olacak?

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2024 Cumartesi 4:00 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2024 Cumartesi 4:00 pm

AKP emeklilik sisteminde değişiklikleri gündeme taşıdı. Yapılacak düzenlemelerle emekli maaşları hesaplama yöntemleri sadeleştirilecek. Peki yeni sistemde emeklilik ve aylık hesaplamaları nasıl olacak?

Son yıllarda emeklilere uygulanan taban maaş sistemi, çeşitli sorunları da beraberinde getirdi. Taban maaş uygulaması, düşük prim ödemesi yapan ya da asgari ücretle çalışan emeklilerin aylıklarını artırdı; ancak bazı emekliler için sıfır zam sorunu yaşandı ve taban maaşın hemen üstünde kalan emeklilerin maaşları yetersiz kaldı. Ayrıca, yüksek prim ödeyen emeklilerle düşük prim ödeyenler arasında maaş farkı neredeyse yok denecek kadar azaldı.

MAAŞ HESAPLAMASI NASIL DEĞİŞECEK?

Emekliler için, Orta Vadeli Program kapsamında yapılacak değişikliklerde, yeni maaş düzenlemesi de gündemde. Yapılan çalışmalarda şu başlıklar öne çıkıyor:

  • Aylık bağlama sistemindeki karma yapının sadeleşmesi
  • Ocak ve Temmuz aylarında yapılan enflasyon artışlarının yeniden düzenlenmesi
  • Bozulan aktüeryal dengenin (Çalışan-emekli oranı) yeniden sağlanması
  • Sistemde kalmanın emekli aylığı açısından daha cazip hale getirilmesi

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre çok değişken olmayan güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranıyla tek bir hesaplama yapılabilir. Böylece çok prim ödeyenin ve çok çalışanın daha yüksek maaş aldığı bir sistem ortaya çıkabilir.

YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Orta Vadeli Program’da belirtilen değişiklikler, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde hayata geçirilecek. Yapılacak teknik çalışmaların ardından taslakların ortaya çıkması ve düzenlemelerin yeni yasama döneminde meclise sunulması bekleniyor.

AKP’den emeklilik yaşı açıklaması: Kimi ülkelerde 70, bu sürdürülebilirlik açısından önemli

 

 

Kaynak: sabah